Faruk Bildirici yazdı: 1.140 link bir günde nasıl incelendi?

Faruk Bildirici yazdı: 1.140 link bir günde nasıl incelendi?
Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, TV100'ün patronu Necat Gülseven ile Alaattin Çakıcı'nın fotoğrafına dair engel kararında binin üzerinde link bulunduğunu belirterek 24 saatte nasıl incelendiğini sordu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 14 Ocak'ta TV100'de canlı yayında olduğu esnada SADAT reklamı verilmişti.

CHP'lilerden sert tepki gelirken, kanalın patronu Necat Gülseven ile Alaattin Çakıcı'nın fotoğrafı ortaya çıkmıştı.

Sansüre karşı mücadele eden Free Web Turkey topluluğu, fotoğrafa ilişkin 1.073 tweet ve 67 habere erişim engeli getirildiğini duyurmuştu. Sansürlenen içerikler arasında, Kısa Dalga'ya ait 2 haber de vardı.

Kim engel kararı aldırdı?

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, web sitesinde yayınladığı yazısında, kendi yazısının da bulunduğu link ve paylaşımların da engellediğini ifade etti.

Bildirici, İstanbul Anadolu 4'üncü Sulh Ceza Hâkimliği’nin 2023/1924 sayılı kararında 'kişilik haklarının ihlal edildiği' gerekçesiyle Veysi Nazlıcan adlı bir kişinin engel başvurusunda bulunduğunu ifade etti.

Bildirici, bu kişinin adının, 'Gülseven ve Çakıcı’nın dostluğu hakkındaki' yazısında yalnızca 'fotoğraftaki kişiler' ve 'fotoğrafın altında' geçtiğini kaydetti.

"Bu kişiyle ilgili ne bir suçlama vardı ne de başkaca bir ifade!" diye yazan Bildirici, "Buna rağmen Sulh Ceza Hâkimi, 'Veysi Nazlıcan’ın iş ilişkisi içerisinde olduğu kişilerle yediği yemekte çekilen bir fotoğrafı nedeniyle kişilik haklarının ve ticari itibarının zedelendiğine' karar vermişti. Dahası bu yazı ve paylaşımlarla, 'eleştiri ve basın özgürlüğü sınırlarının aşıldığı', yazılanların “gerçeklik/doğruluk kriterlerini karşılamadığı” belirtiliyordu" ifadesini kullandı.

'1.140 link bir günde nasıl incelendi?'

Yazıda şunlar kaydedildi: "Sulh Ceza Hâkimi, 'talep dilekçesi ve ekindeki CD içindeki Twitter linklerine ilişkin sosyal medya paylaşımları incelenmek suretiyle' bu sonuca vardığını kararında özellikle belirtiyordu. Fakat karara baktım, 13 Mart günü başvurulmuş; hâkim de aynı gün karar vermiş. Başvuru ve karar tarihi aynı.

Nasıl yani? Dilekçe verilmiş, hâkimin de başka hiçbir işi yokmuş! Anında dilekçeyi işleme almış, 1.073 tweet ve 67 haberi yani toplam 1.140 linki tek tek açıp incelemiş! Mesaisini tamamlamadan önce kararı da yazıp bitirmiş! Bir gün içinde böyle bir hız nasıl mümkün olabilir?

'Engellenen linklerde ismi geçmiyor'

Avukatın verdiği CD’nin, hâkimin işini epey kolaylaştırmış, oradaki listeyi kopyalayıp karara aktarma olanağı sağlamış olması mümkün.

Ama ben de erişiminin engellenmesi ve silinmesi kararı verilen paylaşımlardan bazılarını açıp baktım. Örneğin Ali Haydar Fırat’ın paylaşımında Veysi Nazlıcan adlı kişiden bahsedilmiyor; sadece Kılıçdaroğlu’nun TV100’deki söyleşisi sırasında Sadat reklamının yayımlanması eleştiriliyor!

Çiğdem Akdemir, Tele1, Serdar Arseven ve Fuat Uğur’un paylaşımları da öyle… Erişim engeli istemiyle başvuran Veysi Nazlıcan’dan söz edilmediği gibi Gülseven ve Çakıcı ile birlikte çekilen fotoğrafı da kullanılmamış o paylaşımlarda!

'İlgisiz paylaşımlar silinmiş'

Silinmesine karar verilen bu paylaşımlar Veysi Nazlıcan’ın kişilik haklarına zarar vermiş olamaz. Hâkim de bu tweetlere tek tek açıp baksaydı bunu görürdü herhalde. Sonuçta başvuruyla ilgisiz paylaşımların silinmesine karar vermiş."

'Çakıcı'nın paylaşımı yerinde duruyor'

Eğer yargıya başvuran kişi, gerçekten adının Necat Gülseven ve özellikle de Alaattin Çakıcı ile anılmasından rahatsız ise birlikte çekilmiş fotoğrafın silinmesini istemesi beklenirdi. Çünkü bütün bu yazılanların, paylaşılanların temel kaynağı o fotoğraf. Onu ilk paylaşan da, yayımlanmasını sağlayan da Alaattin Çakıcı.

Fakat Alaattin Çakıcı’nın 12 Kasım 2020 tarihli paylaşımında hâlâ duruyor o fotoğraf. Çünkü Veysi Nazlıcan’ın başvurusunda silinmesi istenilen paylaşımlar arasında Alaattin Çakıcı’nın o paylaşımına yer verilmemiş. Hâkimlik kararında da Alaattin Çakıcı’nın paylaşımının linki yok!

Başkası kullandığında kişilik haklarına zarar veren fotoğraf, Alaattin Çakıcı paylaşınca bu şahsın kişilik haklarına zarar vermiyor! Enteresan bir durum."

Bildirici, erişimi engellenen linklerinin tamamının 'Gülseven’in Alaattin Çakıcı'yla dostluğu hakkında' olduğunu belirterek şunlar kaydedildi: "Ama ne başvuruda ne de kararda SADAT reklamından ve Necat Gülseven’den bahsediliyor. Buna rağmen bu paylaşımlar ve yazılar listeye eklenerek, TV 100’de SADAT reklamı yayımlanması ve Necat Gülseven’in Alaattin Çakıcı ile dostluğu hakkındaki eleştiriler ortadan kaldırılmış oluyor.

Üstelik Necat Gülseven’in kendisi hiçbir şekilde bu işleme karışmamış oluyor. Ama her nasılsa Sulh Ceza Hâkimliği’ne dilekçe veren Veysi Nazlıcan adlı kişi de Necat Gülseven’in sahibi olduğu 3N Medya Grup’a bağlı bir şirketin kurucusu. Açıkçası, Gülseven’in yakını." (Kısa Dalga)

Gündem