Financial Times, Türkiye'de bankalara döviz baskısını yazdı
İngiliz gazetesi Financial Times, dolar kurunun yeniden yükselişe geçmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bankalara müşterileri olan şirketlerin döviz alımlarının sınırlandırılması için giderek artan bir baskı yaptığını yazdı.
'GERÇEKTEN ENDİŞELİLER'
Gazeteye konuşan bankacılar, TCMB'nin TL'de daha fazla değer kaybını önlemek adına müdahalelerini artırdığını, şirketlerin 1 milyon dolarlık alımlarının bile sorgulandığını anlattı. Üst düzey bir bankacı, "1 veya 2 milyon dolar için bile kontrol etmek için arıyorlar, 'Alıcı kim?' diye soruyorlar. Şirketlerin döviz alımı konusunda gerçekten endişeliler" dedi.
FT: YETKİLİLERİN YENİ ALIŞILMADIK TAKTİĞİ
Financial Times gazetesi, söz konusu müdahaleyi Türk yetkililerin 'son 12 ayda dolar karşısında yüzde 45 oranında değer kaybederek enflasyonu tırmandıran para birimine istikrar getirme amaçlı son alışılmadık taktiği' olarak niteledi.
???????? #TRY | #Turkey dials up the pressure on banks as lira slides - FThttps://t.co/moBmiOAQsb
— Christophe Barraud???????? (@C_Barraud) May 12, 2022
'TALEBE UYMAK ZORUNDAYIZ'
Gazetenin görüştüğü bankacılar ise 'finans sektörünün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın güçlü siyasi baskısı altında olduğu' bir ortamda, büyük miktarda döviz alımları için Merkez Bankası'ndan ön onay alınması yönündeki taleplere uymaktan başka çareleri olmadığını söyledi.
'BAZI ŞİRKETLERİN ALIMI TAMAMEN REDDEDİLİYOR'
Habere göre bazı vakalarda, ticari bankalara, özellikle 5 milyon doların üzerindeki alımlar olmak üzere, müşterilerin döviz alımına yardımcı olmayı reddetme talimatı verildi. FT "Türk yetkililerin son yıllarda bankaların ve şirketlerin yönetimine sık sık müdahale ettiğini" yazarken, bir bankacı "müdahalenin yoğunlaştığını" ve "giderek daha yakın inceleme yapıldığını" söyledi.
'İŞ DÜNYASI KAYGILI'
Türkiye'de bankacılık sektörüyle yakın bağlantıları bulunduğu belirtilen bir kaynak ise durumun iş dünyasında kaygı yarattığını belirtti. Kaynak, "Bu durum, şirketler arasında istedikleri kadar döviz alamayabileceklerine dair endişeye yol açıyor" dedi. Haberde, iş dünyasının ham madde almaktan büyük döviz borçlarını ödemeye uzanan bir dizi sebepten ötürü dolar ve euro almaya ihtiyaç duyduğu ancak yetkililerin, bazı şirketlerin TL'ye karşı spekülasyon yaptığına dair endişeleri olduğu belirtildi.
'KÜÇÜK MİKTARLARDA DÖVİZ ALIMININ BİLE ETKİSİ BÜYÜK'
Financial Times TL'nin dört aylık istikrardan sonra bu hafta simgesel eşiği aşarak 15 TL'nin üzerine çıktığını, bu durumun ekonominin gidişatına duyulan güveni azalttığını yazdı. Haberde, şirket ve bankalara döviz işlemlerine karşı yapılan son baskının ise ülkedeki döviz piyasasında likiditenin sınırlı olduğu bir döneme geldiğine dikkat çekildi; bunun da, kısmen küçük miktarlarda bile döviz alımının büyük etkilere yol açmasına sebep olabileceğinin altı çizildi.
'MERKEZ BANKASI'NDAKİLER KALICI OLMAYACAĞINI BİLİYOR'
Gazeteye konuşan bankacılardan biri, yetkililerin talepleri konusunda "saygılı" davrandıklarını da söyleyerek, "Merkez Bankası'ndakiler bunun kalıcı bir çözüm olmayacağını biliyor" dedi.
FT, Merkez Bankası'nın habere dair sorulara yanıt vermediğini de yazdı. (Kısa Dalga)
Merkez Bankası rezervleri 1 haftada 2 milyar dolar azaldı
Cem Küçük'ten hükümete ekonomi 'uyarısı'
Dövizdeki yükselişi yorumlayan ekonomistler: Devam edecek
Dolar, 15 TL'nin üzerinde yükselişini sürdürüyor
Ekonomist Timothy Ash'ten dolar yorumu: Türkiye olmayan rezervlerini harcıyor
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.