Finlandiya, Rusya sınırına 'duvar' örüyor

Finlandiya, Rusya sınırına 'duvar' örüyor
Komşusu İsveç'le NATO'ya başvuran Finlandiya, doğusundaki Rusya tehdidine karşı sınıra tel örgülü çit çekmeye başladı.

Rusya'nın batı komşusu Ukrayna'ya bir yıl önce saldırmasının ardından, İsveç ve Finlandiya NATO üyeliği için başvurmuştu. Her iki ülkenin üyeliği Türkiye'nin de onayına bağlı.

Finlandiya Sınır Muhafızlığı, geçen yıl ülkenin Rusya'yla sınırına tel örgülü çit çekilmesinin planlandığını duyurmuştu. Çitin büyük bölümünün sınır gözetimi için öncelikli bir alan olan güneydoğu sınırında yer alacağı ifade edilmişti.

Yetkililer dün, sınır geçiş noktaları ve önemli olarak sınıflandırılan diğer alanlara çitin çekilmeye başlandığını duyurdu.

finlandiya-rusya1.jpg
İnşaat bitince çit böyle görülecek

Pilot uygulamanın Pelkola kentindeki Imatra sınır kapısından başlandığı, tel örgü çitlerin yanına yol inşa edileceği ve yol ile çit arasına 10 metrelik gözlem alanı yapılacağı kaydedildi.

Önemli alanlara ise ışıklandırma ve hoparlör yerleştirileceği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Finlandiya Sınır Muhafızları eş zamanlı olarak, inşası 2023 ve 2025 yılları arasında gerçekleşecek olan en önemli hedef alanlar için bir uygulama planı hazırlamaktadır. Bu hedef alanlar, çevreleriyle birlikte sınır geçiş noktaları ve önemli olarak sınıflandırılan diğer alanlardır. Sağlanan fon, yaklaşık 70 kilometrelik bir bariyer çitinin planlanması ve inşası için kullanılacaktır. Bunun 55 kilometresi Güneydoğu Finlandiya, yedi kilometresi Kuzey Karelia ve beş kilometresi de Kainuu ve Lapland için planlanmıştır.” (DHA)

Gündem