Finlandiya ve İsveç liderleri Türkiye'yle varılan anlaşmayı yorumladı

Finlandiya ve İsveç liderleri Türkiye'yle varılan anlaşmayı yorumladı
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Türkiye'yle varılan memorandum hakkında konuştu.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan üçlü memorandumun içeriği merak konusu olurken, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'dan yeni açıklamalar geldi. İki lider, "Türkiye’nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade talepleri" hakkındaki maddenin içeriğine dair konuştu.

'İADE LİSTESİ YOK'

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Niinisto, memorandumda "iade edilecek kişilerin isimlerinin listelenmediğini" söyledi. Niinisto, ilgili soruya yanıtında, metinde terörle bağlantılı iade ilkelerinin ele alındığını ve bireylerin isimlerinin bulunmadığını belirtti.

İSVEÇ BAŞBAKANI 'TAVİZ' SORUSUNU YANITLADI'

Andersson ise memorandumdan "çok iyi bir anlaşma" diye söz edip "NATO ittifakının daha güçlü hale geleceğini" söyledi. İsveç Başbakanı, iade konusunda Türkiye'ye çok fazla taviz verildiğine dair ülkesi içinden gelen eleştirileri reddetti. Andersson, İsveç kamuoyunun anlaşmayı "Ankara'nın terörist olarak gördüğü Kürtlerin iadesi gibi meselelerde taviz olarak görü görmeyeceğine" dair soruya, Bunun İsveç'in güvenliği için iyi olduğunu görecekler" dedi.

İsveçli yetkililerin Türkiye'den gelen iade taleplerini iç hukuk ve Avrupa hukuku çerçevesinde ele aldığını söyleyen Andersson, "Terörle mücadelemize devam edeceğiz ve NATO üyeleri olarak bunu Türkiye'yle daha yakın işbirliği halinde yapacağız" ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Dünya