Finlandiya'nın NATO üyeliğine Meclis'te onay

Finlandiya'nın NATO üyeliğine Meclis'te onay
Finlandiya'nın NATO'ya katılımına onay veren protokol, dün akşam Meclis'te kabul edildi.

'Kuzey Atlantik Antlaşmasına Finlandiya Cumhuriyetinin Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi', dün TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü.

Meclis'teki oylamada teklif kabul edildi.

Teklifle NATO'ya üyeliğinin Avrupa-Atlantik güvenliğine katkı sağlayacağı değerlendirilen Finlandiya'nın Kuzey Atlantik Antlaşması'na katılımına ilişkin olarak antlaşmaya taraf her bir ülkenin imzaladığı protokolün onaylanmasının uygun bulunması amaçlanıyor.

Teşekkür etti, 'Sıra İsveç'te' dedi

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Twitter paylaşımında, kendilerine onay veren tüm ülkelere teşekkür etti.

Niinistö, şöyle devam etti: "Finlandiya, NATO'nun güvenliğine kendini adamış, güçlü ve kabiliyetli bir müttefik olacak. Finlandiya artık NATO'ya katılmaya hazır. İsveç'in en kısa zamanda aramıza katılmasını dört gözle bekliyoruz."

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin de yine Twitter hesabından destek için tüm ülkelere teşekkür edip "Müttefikler olarak karşılıklı güvenlik sağlayacağız. Birbirimizi savunacağız. Finlandiya şimdi ve gelecekte İsveç'in yanındadır ve başvurusunu desteklemektedir" diye yazdı.

Ne olmuştu?

İsveç ve Finlandiya, doğudaki Rusya tehdidine karşı NATO üyeliği için resmi süreç başlatmıştı. Her iki ülkenin de Türkiye'nin onayına ihtiyacı var.

Hükümet, 'örgüt üyelerinin iadesi ve örgütlere alan tanınmaması' gibi bazı konularda ülkelerden yeteri kadar karşılık gelmediğini düşünüyor.

İsveç'te Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu ülke için onay verilmeyeceğini söylemişti. Finlandiya kararının ise Meclis'e geleceği açıklanmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem