Finlandiya'ya NATO vizesi Resmi Gazete'de

Finlandiya'ya NATO vizesi Resmi Gazete'de
Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına izin veren protokol bugün Resmi Gazete’de yayınlandı.

'Kuzey Atlantik Antlaşmasına Finlandiya Cumhuriyetinin Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi', 30 Mart'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti.

Meclis'teki partilerin oturuma katılan tüm vekilleri, teklifi desteklemişti. HDP ve Türkiye İşçi Partisi ise oylamaya katılmamıştı.

Teklifle Finlandiya'nın Kuzey Atlantik Antlaşması'na katılımına ilişkin antlaşmaya taraf ülkelerin imzaladığı protokolün onaylanmasının uygun bulunması amaçlanıyor.

Karar bugün Resmi Gazete’de yayınlandı.

9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde şu ifadelere yer verildi: “5 Temmuz 2022 tarihinde Brüksel’ de imzalanan ve 7448 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ekli ‘Kuzey Atlantik Antlaşmasına Finlandiya Cumhuriyetinin Katılımına İlişkin Protokol’ün onaylanmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2’nci ve 3’üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir.”

Resmi Gazete'de dün çıkan kararda, protokolün uygun bulunduğu belirtilmişti.

Ne olmuştu?

İsveç ve Finlandiya, doğudaki Rusya tehdidine karşı NATO üyeliği için resmi süreç başlatmıştı. Her iki ülkenin de Türkiye'nin onayına ihtiyacı var.

Hükümet, 'örgüt üyelerinin iadesi ve örgütlere alan tanınmaması' gibi bazı konularda ülkelerden yeteri kadar karşılık gelmediğini düşünüyor.

İsveç'te Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu ülke için onay verilmeyeceğini söylemişti. Finlandiya kararının ise Meclis'e geleceği açıklanmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem