Fısıldaşmalar, saatler süren belirsizlik: İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in son saatlerinde neler yaşandı?

Fısıldaşmalar, saatler süren belirsizlik: İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in son saatlerinde neler yaşandı?
İngiliz basını, Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünün kamuoyuna açıklanmasının öncesinde kraliyet ailesi ve siyaset koridorlarında yaşananları yazdı...

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ölümünün ayrıntıları netleşiyor. İngiliz basını, iki gün önce Muhafazakâr Parti'nin yeni lideri Liz Truss'a hükümet kurma görevini verirken görüntülenen 2. Elizabeth'in 'kısa bir hastalık'tan sonra hayatını kaybettiğini ve bu süreçte hem kraliyet ailesi içinde, hem de siyaset koridorlarında neler yaşandığını yazdı.

Daily Mail gazetesinin haberine göre, doktorları kraliçenin sağlığının aniden kötüleştiği ve birkaç saat içinde vefat edebileceği haberini verdiğinde, birinci dereceden akrabası olan kraliyet ailesi mensuplarının tamamı İskoçya'daki Balmoral Kalesi'ne gitmek için harekete geçti.

SADECE CHARLES VE ANNE YETİŞTİ

Ancak 2. Elizabeth hayatını kaybettiği sırada, yanında sadece en büyük çocukları olan oğlu Charles ile Anne vardı. Diğer çocukları Andrew ve Edward'ın yanı sıra torunları William ve Harry de ölümünden önce onu görmeye yetişemedi.

Prens Andrew, Prens Edward, eşi Sophie ve Prens William, Berkshire'dan ayarlanan özel bir jetle Balmoral'a hareket etti. Fakat 2. Elizabeth öldüğünde henüz kaleye ulaşmamışlardı.

HARRY BİR BUÇUK SAAT SONRA ULAŞTI

Aynı şekilde, kraliyet ailesindeki görevlerinden feragat edip eşi Meghan Markle ile ABD'ye yerleşen ama ölüm sırasında bir yardım kuruluşunun etkinliği için İngiltere'de bulunan Prens Harry de babaannesini son bir kez görmeye yetişemedi. Londra'dan yola çıkan Prens Harry'nin, kraliçenin ölümünün kamuoyuna duyurulmasından yaklaşık bir buçuk saat sonra Balmoral'a ulaşabildiği belirtildi.

PARLAMENTO KORİDORLARINDA FISILDAŞMALAR

Kraliçe'nin 'kısa süren bir hastalık' nedeniyle ölmüş göründüğünü yazan The Guardian gazetesi ise aynı saatlerde Londra'da siyaset koridorlarında yaşananlara yer verdi. Gazeteye göre, 2. Elizabeth'in sağlığının geri dönülemez şekilde kötüleştiği haberi, Avam Kamarası'nda enerji krizi hakkındaki oturum sırasında 'fısıltılar' ve özel notlar aracılığı ile yayıldı. Yeni Başbakan Truss ile İşçi Partisi genel başkan yardımcısı Angela Rayner'a sessizce haber verildi.

AVAM KAMARASI'NDA SIRADIŞI ANLAR YAŞANDI

Gazeteciler sıradışı bir hareketlilik yaşandığını fark ederken, kısa süre içinde kraliçenin doktorlarının "Kaygılıyız" açıklaması kamuoyuna duyuruldu. Birkaç dakika sonra, normalde hükümdardan söz edilmeyen Avam Kamarası'nda görülmemiş bir durum yaşandı: Meclis Başkanı Lindsay Hoyle enerji oturumunu bölerek kısa bir açıklamayla "Kraliçe'ye en iyi dileklerini" iletti; sonra da oturumun devam etmesini istedi.

The Guardian'a göre, bu sırada Westminster'da 'anayasal görevleri' bulunan kişilerden en kötüye hazırlanmaları talep edildi. İsmi açıklanmayan bir yetkili, öğle saatlerinde bir dizi 'acil arama' yapıldığını anlattı.

'BAŞBAKAN'A İKİ SAAT ÖNCE HABER VERİLDİ'

The Guardian, kraliçenin ölümünün kamuoyuna duyurulmasından yaklaşık iki saat önce Başbakan Truss'a haber verildiğini, İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC'nin özel yayına geçtiğini ve birkaç saat boyunca belirsizlik yaşanmasına rağmen vefat haberinin kesin göründüğünü yazdı. (Kısa Dalga)

Dünya