Fransa'da kürtaj anayasal koruma altına alındı

Fransa'da kürtaj anayasal koruma altına alındı
Fransa‘da sol Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisi milletvekillerinin Meclise sunduğu kürtaj hakkının anayasaya eklenmesini içeren yasa tasarısı, dün yapılan oylamada kabul edildi.

Fransa parlamentosunda 557 üyeli mecliste 337 milletvekili kabul, 32 milletvekili aleyhte oy kullanırken, 18 milletvekili çekimser kaldı. Yasa tasarısıyla "hamileliğin gönüllü şekilde sonlandırılmasının" anayasayla güvence altına alınması hedefleniyor.

The Guardian'daki habere göre Meclis'in bu kararı onaylamasının ardından Fransa, kürtajı anayasal bir hak olarak kutsayan dünyadaki ilk ülke olmaya bir adım daha yaklaştı. Tasarıya destek veren Macron'un Rönesans partisinden Sacha Houlié, "Bu büyük bir adım ama bu sadece ilk adım" dedi. Kararın şimdi, sağda çoğunluğa sahip olan ve geçen ay ilk öneriyi reddeden üst meclis olan Senato tarafından oylanması gerekiyor.

Kararı öneren Boyun Eğmeyen Fransa partisinin meclis başkanı Mathilde Pano ise kürtaj hakkının anayasal olarak korunacağını belirterek "Kadın haklarının sorgulanması için siyasi, ekonomik veya dini bir kriz yeterlidir" dedi.

Dünya