ABD'de kürtaj karşıtlarına sandık dersi: Yasak girişimi referandumda reddedildi

ABD'de kürtaj karşıtlarına sandık dersi: Yasak girişimi referandumda reddedildi
ABD'nin en muhafazakâr eyaletlerinden Kansas'ta, kürtaj hakkının yasaklanması için düzenlenen referandumda kadın hakları adına ezici bir zafer kazanıldı. Cumhuriyetçi eyalette, büyük çoğunluk kürtaj hakkının korunması lehine oy kullandı.

ABD'de Yüksek Mahkeme'nin kürtaj hakkını federal çapta garanti eden kararını geri çekmesi sonrasında çok sayıda eyalette kısıtlamalar gelirken, ülkenin en muhafazakâr eyaletlerinden Kansas'ta halk kürtaj yasağına karşı çıktı. Eyalet anayasasında kürtaj hakkını koruyan maddenin değiştirilip değiştirilmemesi konusunda yapılan referandumda, halkın büyük çoğunluğu kürtaj hakkının korunmasından yana oy kullandı.

Kansas'taki referandumda oy sayımının tamamlanması nedeniyle resmi sonuçlar henüz açıklanmadı ama ezici çoğunluk kürtaj hakkının eyalet anayasasında garanti edilmeye devam etmesi yönünde oy kullandı. Kürtaj hakkının kaldırılmasına karşı 'hayır' oyu verenlerin oranının yüzde 62'ye yakın olduğu belirtildi.

İki yıl önceki başkanlık seçimlerinde 15 puan farkla Cumhuriyetçi ve muhafazakâr aday Donald Trump'a oy vermiş olan eyaletteki bu sonuçları, kürtaj karşıtları için ağır bir yenilgi, kadın hakları kuruluşları için de büyük bir zafer olarak yorumlandı.

Ülkenin en muhafazakâr eyaletlerinden biri olan Kansas, Yüksek Mahkeme kararı sonrasında kürtaj hakkının kaldırılıp kaldırılmamasını referanduma sunan ilk eyalet oldu.

Kansas eyaletinin anayasasında, kadınların 24 saatlik zorunlu bir bekleme süresini doldurması gibi bazı kısıtlamaların gölgesinde, 22 haftaya kadar kürtaj yaptırmaları yasal. Oylama, bu hakkı tümden kaldırmayı amaçlıyordu.

Referandumun ardından Kansas, ABD'nin muhafazakâr orta batısında kürtaj yaptırmak isteyen kadınlar için güvenli bir sığınak olmaya devam edecek. Bölgedeki birçok eyalet, Yüksek Mahkeme kararı sonrasında kürtajı yasal olmaktan çıkaran adımlar atmaya başlamıştı.

Kansas'taki sonucun ardından bir açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden da, "Bu oylama bildiğimiz şeyi açıkça gösteriyor: Amerikalıların büyük çoğunluğu, kadınların kürtaja erişebilmesi ve kendi sağlıkları ile ilgili kararları kendileri alma hakkına sahip olması gerektiğine katılıyor" dedi.

'Hayır' oyu veren seçmenlerden Taylor Hirth, sonuçlardaki ezici farkı duyduğunda gözyaşlarına boğularak, "Ben bir tecavüz mağduruyum ve dokuz yaşındaki kızımın hamile kalıp bu konuda bir şey yapamama ihtimali beni öfkelendiriyor. Bu sonucun Kansas'ta çıkacağına inanmazdım ama çok çalıştık. Cumhuriyetçiler bizi hafife aldı" dedi.

Referandum, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Kansas eyalet meclisinin kararıyla düzenlenmişti. Oylama öncesinde Cumhuriyetçiler kürtaj konusunda yanlış yönlendirici bilgiler vermekle suçlanırken, isimsiz bir kişi tarafından gönderilen ve seçmenleri cep telefonları üzerinden yanıltan bir mesaj dizisi de tepki çekmişti. (Kısa Dalga)

* Fotoğraf: BBC News

Dünya