Gelir idaresi Başkanlığı, her 20 bin TL bağıştan ne kadarının ödenecek vergiden düşüleceğini açıkladı

Gelir idaresi Başkanlığı, her 20 bin TL bağıştan ne kadarının ödenecek vergiden düşüleceğini açıkladı
Gelir İdaresi Başkanlığı, deprem bölgesine yapılan nakdi yardımların şirketlerin vergilerinden değil matrahlarından düşeceğini bildirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgeye yardım etmek için AFAD ve Kızılay'a aktarılmak üzere dün TV'lerin ortak yayınında 'Türkiye Tek Yürek' kampanyası düzenlendi.

Kampanya kapsamında şirket, kurum ve kişilerden 115 milyar 146 milyon 528 bin lira bağış toplanırken, tanesi 50 liradan 9 milyon 10 bin SMS atıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, AFAD ve Türkiye Kızılay Derneği'ne nakdi bağış ve yardımların tamamının vergi indirimine tabi olacağını duyurdu.

'Tamamen farklı şeyler'

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Twitter hesabından paylaşılan açıklamada, 'bağış ve yardımların vergiden düşüldüğü yönünde paylaşımların devam ettiği' görüldüğü kaydedildi.

Açıklamada şöyle dendi: "Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları belli şartlarla bağış ve yardımların elde edilen gelirden, kurum açısından kazançtan indirilmesi imkanı vermektedir. Kazançtan indirim ile vergiden indirim tamamen birbirinden farklı kavramlardır. Bağış ve yardımlar gerekli şartları taşıyorsa ilgili yılın vergi matrahının tespitinde gelirden, kurumlar için kazançtan indirilir. Bu indirim sonucu kalan tutar vergiye tabi olur. Konuyu basit bir örnekle anlatmak gerekirse; 100 bin TL kazancı olan bir kurum 20 bin TL AFAD'a bağış yaptığında kazancından 20 bin TL'yi indirecektir. Kalan 80 bin TL üzerinden yüzde 20 oranında hesaplanan 16 bin TL kurumlar vergisi ödeyecektir. Özetle, vazgeçilen vergi tutarı 4 bin TL'dir." (Kısa Dalga)

Gündem