Gorbaçov'un ölümü Rusya'da nasıl yankılandı?

Gorbaçov'un ölümü Rusya'da nasıl yankılandı?
Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov'un ölümü, Rusya medyasında 'temkinli' ve 'dengeli' haberlerle verildi. Birçok siyasetçi de, başsağlığı mesajlarında Gorbaçov'un 'hatalarından' söz etti.

Perestroyka (yeniden yapılanma) ve glasnost (açıklık) adını verdiği politikaları ile Sovyetler Birliği'nin dağılmasını önünü açan, Batı dünyasında 'Soğuk Savaş'a son veren lider' olarak anılan Mihail Gorbaçov'un ölümü Rusya basınında geniş yer buldu. Ukrayna ile savaşın Rusya-Batı gerilimini tırmandığı bir dönemde, devlet medyasının Gorbaçov'a dair haberlerinde kullandığı 'temkinli' dil dikkat çekti.

Devlet televizyonu Channel One Gorbaçov'un ölümüne haber bülteninin ilk sırasında yer verdi. Beş dakika süren haberde Gorbaçov'un Sovyet ekonomisini iyileştirme arzusuna ve halkla iletişim becerisine vurgu yapılırken, aynı zamanda "ABD'ye fazla güvendiği ve kararlılıkla hareket edemediği" ima edildi.

SABAH HABERLERİNDE İLK SIRADA VERİLMEDİ

Rossiya 24 kanalının sabah bülteninde ise Gorbaçov'un ölüm haberi, Moskova'daki bir eğitim forumu ile Ukrayna'daki Zaporijye Nükleer Santrali'ne planlanan Birleşmiş Milletler ziyaretinin ardından üçüncü sırada verildi.

Kremlin yanlısı Komsomolskaya Pravda gazetesi de Sovyetler Birliği'nin son liderini Rusya içinde eleştirenlerin "mirasını tersine çevirmek isteyeceği ama bunu yapamayacakları", "zira Gorbaçov'un ideolojik rakipleri açısından dünyayı geri döndürülemez şekilde değiştirdiği" yorumu yer aldı.

'MEYDAN OKUMALARA UYGUN YANIT BULUNAMADI'

Siyaset dünyasından da Gorbaçov'un ölümü hakkında benzer mesajlar geldi. Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin başsağlığı dileklerini açıklarken, ülkenin hâlâ Gorbaçov'un perestroyka reformlarının sonuçlarıyla uğraştığını söyledi. Narışkin, "Ülkeyi çok zor bir zamanda yönetmek, dış ve iç meydan okumalarla karşılaşmak Gorbaçov'a kaldı; ki bunlara uygun bir yanıt bulunamadı" dedi.

'HÂLÂ HATALARINI DÜZELTİYORUZ'

Adil Rusya Partisi lideri Sergey Mironov ise "Sovyet halkı için taze bir nefes ve devasa değişiklikler için umut oldu. Her şey farklı gelişti: Harika bir ülkeyi kaybettik, düzen yerine kaos geldi. Bugün Gorbaçov'un hatalarını düzeltiyoruz ve düzelteceğiz" diye konuştu.

'ZATEN ÇÖKECEKTİ'

Muhalif lider Aleksey Navalni'ye yakın Lyubov Sobol ise Reuters ajansına değerlendirmesinde, "Gorbaçov'un ölümüne dair gerçekten farklı değerlendirmeler var. Bazıları umut verdiğini yazıyor, diğerleri Sovyetler Birliği'nin çöküşü nedeniyle ona sövüyor. Sovyetler Birliği zaten çökecekti. Ve Gorbaçov'un Rusya tarihindeki yeri takdirle anılacak" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya