HDP'li Beştaş sordu: Nas yandaş müteahhitler için neden kullanılmıyor?

HDP'li Beştaş sordu: Nas yandaş müteahhitler için neden kullanılmıyor?
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Erdoğan'a soruyoruz. Bu faizler neden nassa takılmıyor acaba? Nas yandaş müteahhitler için neden kullanılmıyor?" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı konut finansman paketini eleştirdi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Beştaş, TÜİK'in yeni işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranını yüzde 11,5 olarak açıkladığını, bu rakamların bir önceki ay 10,7 olduğunu anımsattı.

'ERDOĞAN'IN PROMPTERİNDEKİ TÜRKİYE FARKLI'

Söz konusu verilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "çalışmak isteyen herkese iş var" sözlerini tekzip ettiğini belirten Beştaş, “Erdoğan'a göre hazırlanmış veriler bile çalışmak isteyen herkese işin olmadığını gösteriyor” dedi.

Gıda enflasyonunun yüzde 90'lara dayandığını söyleyen Beştaş, “Erdoğan'ın ‘propmterinde’ yazılan Türkiye ile gerçek Türkiye farklı” diye konuştu.

'KUR KORUMALI SİSTEMİN PARALELİ'

Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı konut finansman paketi için “Müteahhit korumalı sistem, kur korumalı sistemin paraleli” diyen Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir evin fiyatının 700 bin lira olduğunun hesaplayalım. Bir kişi kredi çekip 700 bin TL’lik ev almak isterse, bu hesaplamaya göre; aylık 9 bin 994 TL ödemek zorunda kalacak. Yani 10 bin TL, diyelim buna. İki asgari ücret bile evin kredisini ödemeye yetmeyecek. Gezmeyecekler, yemeyecekler, giyinmeyecekler, çocuklarını okula göndermeyecekler. Yine de o evin kredisini ödemeye yetmeyecek.

Bu kişi tüm ödemeyi yaparsa bir milyon 200 bin ödeyecek. 500 bin farkın faiz olarak, bankaya geri ödeme olarak verecek. Erdoğan'a soruyoruz. Bu faizler neden 'nas'a takılmıyor acaba? Neden müteahhitler söz konusu olunca söylediğiniz bütün sözleri bir anda unutuyorsunuz? Nas, yandaş müteahhitler için neden kullanılmıyor?

'YANDAŞ MÜTEAHHİTLERİ ZENGİN ETME ÇABASIYDI'

Tabii ki bu müjde vatandaşa değil, yandaş müteahhitlere verilen bir müjdeydi. Yandaş müteahhitleri zengin etme çabasıydı. Bu müjdeden sonra konut fiyatları hızla yukarıya doğru tırmandı. Müteahhitler, ev sahipleri yine bir kar elde ettiler.

Evine bir kilo et, bir litre süt götüremeyen ve açlık sınırının altında olan 30 milyon insana 'gelin faizle konut alın' demek, iktidarın gerçekle bağının ne kadar koptuğunu çok net resmediyor.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021'in son gününde İstanbul'da yapılan Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) 12. Olağan Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, "Döviz kuru üzerinden bize silah göstermeye kalktılar ama başaramayacaklar bizim silahımız daha güçlü, bizim silahımız Nas" söyleminde bulunmuştu. (ANKA-Kısa Dalga)

Politika