HDP'li Buldan'dan bütçe yorumu: Yolcu Abbas’ın gidiş bütçesidir

HDP'li Buldan'dan bütçe yorumu: Yolcu Abbas’ın gidiş bütçesidir
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, hükümetin 2023 yılı bütçesini 'Yolcudur Abbas bütçesi' olarak tanımlarken; sansür yasasını eleştirdi, Bartın'da 41 işçinin can verdiği faciadan dolayı hükümete yüklendi.

Meclis'te grup toplantısında konuşan Buldan, maden faciasının 'kaza değil göz göre göre gelen cinayet' olduğunu belirtti.

HDP lideri, önceki maden facialarını anımsatarak insanların ölmesinin nedeninin denetimsizlik, cezasızlık, kar hırsı ve üretim baskısı olduğunu ifade etti.

'KADER DEĞİL SÖMÜRÜ PLANI'

Buldan, şöyle devam etti: "AKP genel başkanı çıkmış, bütün boyutlarıyla soruşturulacağını söylüyor ve böyle bir ifade kullanıyor. Buna nasıl inanalım sevgili arkadaşlar... Hemen ardından da bir ‘kader planı’ diyerek tedbirsizliği ve katliamı meşrulaştırma çabası içerisine girdiğini hepimiz gördük. Kesinlikle kader planı olmadığını, buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. İşçilerin canı ve kanı üzerinden yapılan kar ve sömürü planıdır asıl sebep."

'RANT DÜZENİ PATLADI'

HDP'li siyasetçi, Türkiye'nin yaşadığı yoksulluk, sefalet, ölümler ve adaletsizliğin nedeni olarak 'AKP MHP iktidarının oluşturduğu büyük rant ve talan düzeni'ni gösteren Buldan, "Rant düzenleri her yerinden patlamaktadır. Kirlilik, artık halının altına sığmayacak boyutlara varmıştır" diye konuştu.

'SAVAŞ VE FAİZ LOBİSİ VAR, EMEKÇİ YOK'

Buldan, hükümetin 2023 bütçesi için de şunları söyledi: "Dün 2023 Yılı Bütçe Teklifi’ni açıkladılar. Kamuoyuyla paylaştılar. Savunma adı altında savaş politikalarına ayrılan pay, 468,7 milyar TL. 2022 bütçesinin tam iki katı. Yine bütçede faiz giderlerine ayrılan kaynak, 565,6 milyar lira. Faize karşı olduğunu söyleyen iktidar, faiz lobisine dönüşmüş durumda. Burada rakamlardan bunu da anlıyoruz. Bütçelerinde faiz lobisi var, savaş lobisi var ama halk yok, emekçi yok, işçi yok, kadın yok, yoksullar yok, emekliler yok. Bunun adı, elbette ki yokluk bütçesidir ama bir adı daha var; yolcu Abbas’ın gidiş bütçesidir. Bu böyle sürmeyecek, gidecekler. Türkiye halkları kararını verdi. AKP- MHP iktidarını gönderecek. Bunu da herkes böyle bilsin."

'AKP-MHP'Yİ KORUMA YASASI'

Buldan, AKP-MHP'nin basın ve ifade özgürlüğüne büyük bir darbe olarak yorumlanan sansür yasasına da değindi: "Tabii şimdi yolsuzluklar ve halkın yaşadığı sefalet konuşulmasın diye bir sansür yasası çıkardılar. Geçen hafta Meclis’te oylandı. Sansür yasası, AKP ve MHP’yi koruma ve yaşatma yasasıdır. Evet, dezenformasyon yasası kesinlikle değildir. Türkiye’de dezenformasyonun tek bir kaynağı ve merkezi var; o da AKP ve MHP iktidarıdır, yani saraydır." (Kısa Dalga)

Gündem