HEDEP: Asgari ücret 25 bin olsun, her ay düzenli güncellensin

HEDEP: Asgari ücret 25 bin olsun, her ay düzenli güncellensin
HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, 1 Aralık’ta toplanacak olan Asgari Ücret Komisyonu öncesi yaptığı açıklamada "Asgari ücret 25 bin lira olmalı" dedi. Bakırhan, ayrıca asgari ücretin yoksulluk sınırına göre her ay düzenli olarak güncellenmesini istedi.

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan TBMM Grup Toplantısı’nda konuştu. Tahir Elçi’nin katledilmesinin sekizinci yılı olduğunu anımsatan Bakırhan, Elçi'nin katillerinin hâlâ bulunmadığı gibi siyasi cinayetlerdeki cezasızlık geleneğinin de devam ettiğini söyledi.

Anka'nın haberine göre Bakırhan "Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollardan çözülmesini isteyen Tahir Elçi, insan hakları mücadelesini onurluca yürüten Tahir Elçi’nin yokluğunu her zaman hissediyoruz. Devlet yine fail-i meçhul cinayetlerde olduğu gibi, gerçi bunun faili belliydi. Devlet elindeki kayıtlar henüz açılmadı ama orada bulunan yurttaşlar kimler tarafından ateş edildiğini çok iyi biliyor. Yine bu cinayeti de sümen altı etmeye çalışıyor. Bu davanın takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum." dedi.

'Günlük 15 milyon lira harcayan saray, halka 11 bin 400 lirayı reva görüyor'

Asgari Ücret Görüşmelerinin başlayacağına dikkat çeken Bakırhan Sendikaların açlık sınırı rakamlarından bahsetti:

TÜRK-İŞ açlık sınırı 14 bin lira olarak belirlediğini söyledi. Yani TÜRK-İŞ’in belirttiği 14 bin liranın altında bir asgari ücretle vatandaşlarımızın yarısından çoğu yaşamlarını idame etmek zorunda kalıyorlar. Yine KESK’e bağlı Bes-er Sendikası yoksulluk sınırını 50 bin 750 lira olarak belirledi. Evet her şey ortada 11 bin 400 lirayla geçinmek isteyen bir toplum, 25000 lira açlık sınırının altında yaşamını sürdürmek isteyen asgari ücretlilerin yaşadığı bir ülkede yaşamak istemiyoruz. El insaf diyoruz. Günlük 15 milyon lira harcayan sarayın 11 bin 400 lirayı bu topluma reva görmesi ne kadar halktan, emekçiden yana olduklarını bir kez daha ortaya koyuyor.

'Asgari ücret 25 bin lira olmalı'

HEDEP olarak yaptıkları çalışmayı da anlatan Bakırhan "HEDEP olarak diyoruz ki: Asgari ücret 25 bin lira olmalı. Yoksulluk sınırının yarısı kadar olmalı ve düzenli olarak asgari ücret, yoksulluk sınırına göre her ay düzenli olarak güncellenmesini talep ediyoruz. Gelin hep beraber bu kanun teklifini Meclis’ten geçirelim ve bu talebimizi hem sokakta hem Meclis’te destekleyelim diyoruz" ifadesini kullandı.

'Vallahi şapkadan tavşan çıkarmışlar'

Yargıtay'ın Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi isminin kısaltması olan 'HEDEP'e itirazına da cevap veren Tuncer Bakırhan "Biz büyüdükçe iktidar korkuyor. Hiçbir şey bulamadılar bu sefer de tam yerel seçime gideceğimiz süreçte bizi uğraştırmak için HEDEP’in ismine kafayı taktılar. Çünkü, kafaları hukuksuzluktan, adaletsizlikten başka bir şeye çalışmıyor. Neymiş efendim? HEDEP ismi, HADEP’e benziyormuş. Tebrik ediyoruz vallahi şapkadan tavşan çıkarmışlar. Türkiye’de ilk defa mı bir partinin adı ya da kısaltılmış ismi bir başka partiye benziyor?

Seçimlerde ittifak yaptığınız Yeniden Refah Partisi’nin adı, Refah Partisi’ne benzemiyor mu? Kaldı ki amblemi de aynısı olan bir parti. Buna benzer onlarca parti olmasına rağmen tabii yargının uğraştığı tek parti olduğumuz için muhtemelen orayı görmüyor.” dedi. (Kısa Dalga)

Ekonomi