Hırvatistan da veto kartını açtı: 'Türkiye’nin ne yaptığına bakın'

Hırvatistan da veto kartını açtı: 'Türkiye’nin ne yaptığına bakın'
Hırvatistan Devlet Başkanı Zoran Milanović, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verilmesi için Bosna Hersek'teki seçim yasasının Hırvatlar lehine değişmesini istediğini söyledi. Milanović, "Türkiye'nin ne yaptığına bakın" dedi.

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermek için bazı şartlar öne sürmesi Hırvatistan'ı da harekete geçirdi. Hırvatistan Devlet Başkanı Zoran Milanović, iki ülkenin üyeliğine onay vermek için Bosna Hersek'teki seçim yasasının Hırvatların lehine değişmesi şartını koştu.

Milanović, bu nedenle Hırvatistan'ın NATO Daimi Temsilcisi Mario Nobilo'ya, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerine karşı oy kullanması talimatı vereceğini açıkladı. Basın toplantısı düzenleyen Milanović, bu tutumu için Türkiye'yi örnek gösterdi.

Türkiye'nin 'milli çıkarları için nasıl mücadele edileceğini gösterdiğini' ve Hırvatistan hükümetinin bunu yapmadığını savunan Milanović, "Türkiye kesinlikle istediğini almadan masadan kalkmıyor" dedi.

Milanović, iç siyasette gerilim yaşadığı Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic'in Finlandiya ve İsveç'e desteğini eleştirerek, "Hükümet dış politika üzerinde tekele sahip değil" dedi. "Türkiye'nin örneğini takip etmeliyiz" diyen Milanović, "Türkiye, NATO'daki statüsüne yüksek bir fiyat biçiyor" ifadelerini kullandı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı, "Biz çıkarlarımız için nasıl savaşıyoruz?" diye sorarak, Bosna Hersek'teki seçim yasasının etnik Hırvatların aleyhine olduğu görüşünü savundu.

Hırvartistan'ın itibarına zarar verdiği yönünde başbakan ve dışişleri bakanından gelen eleştirileri de reddeden Milanović, "Dayton Barış Anlaşmaları kapsamında Hırvatistan'ın çıkarlarının düzeltilmesini istiyorum. Suçlanacaksam buna hazırım. Benim için Bosna Hersek'teki Hırvatların, Rusya-Finlandiya sınırından daha önemli olduğunu söylemiştim. Türkiye'nin ne yaptığına bakalım" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Dünya