Adını değiştirmek için mahkemeye başvurmuştu: Ogün Samast'ın istediği isim ortaya çıktı

Adını değiştirmek için mahkemeye başvurmuştu: Ogün Samast'ın istediği isim ortaya çıktı
Hrant Dink'i katleden Ogün Samast’ın adını değiştirmek için mahkemeye verdiği dilekçeye göre 'Ali Eren Karadeniz' ismini almak istediği ortaya çıktı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 19 Ocak 2007’de düzenlediği silahlı saldırıda öldüren ve yaklaşık 3 hafta önce tahliye edilen Ogün Samast, Akçaabat Asliye Hukuk Mahkemesi'ne yazılı dilekçeyle başvurup, adının değişmesini talep etti.

'Unutulmak istiyorum'

Ogün Samast'ın adını değiştirmek için mahkemeye verdiği dilekçedeki detaylar ortaya çıktı. Hürriyet Gazetesi'nden Musa Kesler'in haberine göre; dilekçede ismini “Ali Eren Karadeniz” olarak değiştirmek istediğini belirten Samast'ın, gerekçe olarak ise “Unutulmak istiyorum” dediği öğrenildi.

'Çocuk yaşta vahim bir olaya karıştım'

Dilekçedeki detaylara göre, Samast adının “Ali Eren Karadeniz” olarak değiştirilmesini istiyor. Gerekçesini ise şöyle açıklıyor: “Çocuk yaşta vahim bir olaya karıştım. Bundan dolayı toplum içinde zorluklar yaşıyorum. Rahat edemiyorum, unutulmak istiyorum.”

Haklı bir gerekçe olarak kabul edilebiliyor

İsim değiştirme davaları Türk Medeni Kanunu’na göre açılıyor. Mahkemeler bu dava için önce “haklı sebep” varlığını şart koşuyor. Kanunda bu haklı sebepler açık bir şekilde zikredilmiyor. Ancak yerleşik Yargıtay içtihatlarını da dikkate alan mahkemeler için kişinin adının komik veya telaffuzu zor olmasının yanı sıra “ismin geçmişte yaşanmış üzücü ya da kötü bir olayla hatırlanması” da haklı bir gerekçe olarak kabul edilebiliyor. Ayrıca “ismin tanınan bir suçluya ait olması” da mahkemelerin isim değiştirme sebebi olarak kabul ettiği gerekçelerden.

(Kısa Dalga)

Gündem