Ogün Samast davası: Savcılık 283 gün bekledi iddiası

Ogün Samast davası: Savcılık 283 gün bekledi iddiası
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Ogün Samast hakkında 12 Nisan 2021'de suç duyuruşundu bulundu. Ancak savcılık, zamanaşımı dolana kadar bu suç duyurusuyla ilgili bir işlem yapmadı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katili Ogün Samast hakkındaki yeni iddianamenin suç duyurusundan 238 gün sonra hazırlandığı ortaya çıktı. Böylece, dava zamanaşımına girmiş oldu.

Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast, 15 Kasım’da tahliye edilmişti. Tahliyesinden iki gün sonra hakkında yeni bir dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Samast hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek” suçlamasıyla 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Samast, suç tarihinde 17 yaşında olduğu için iddianamede “suça sürüklenen çocuk” olarak yer alıyor.

İddianame, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, yeni davayla ilgili zamanaşımı tartışması başladı.

Dink ailesinin avukatlarından Hülya Deveci, Samast'ın suçu işlediği tarihte 17 yaşında olduğu için, zaman aşımının 15 yılla sınırlı kaldığını ve son tarihin de 19 Ocak 2022'de dolduğunu belirtti.

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre, savcılık iddianameyi hazırlamak için aylarca bekledi.

Dink davasını yürüten İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Samast'ın “FETÖ'ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediğine” yönelik suç duyurusunu 12 Nisan 2021'de yaptı. Yani suç duyurusu, zamanaşımı dolmadan 283 gün önce yapıldı. Ancak savcılık, zamanaşımı dolana kadar bu suç duyurusuyla ilgili soruşturmasını tamamlayıp herhangi bir işlem yapmadı.

Davanın ilk duruşması 26 Aralık’ta görülecek. Mahkemenin ilk duruşmada zamanaşımı tartışmasına yönelik bir karar vermesi bekleniyor. (Kısa Dalga)

Gündem