İddia: Bakan Nebati enflasyonda topu üreticiye attı

İddia: Bakan Nebati enflasyonda topu üreticiye attı
Merkez Bankası'nın kurdaki yükselmeyi engellemek için şirketlerin döviz alımlarını sınırlandırmaya çalıştığının öne sürülmesinin ardından yeni bir iddia geldi. Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati üreticiler ve toptancılardan 'fiyatları dondurmalarını' istedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin, 'enflasyonla mücadele' kapsamında iş dünyası temsilcileriyle yaptığı toplantılarda, yerel üreticilerden ve toptancılardan fiyatları geçici olarak dondurmalarını istediği öne sürüldü.

ABD merkezli Bloomberg ajansında yer alan haberde, Nebati'nin bu çağrıyı İstanbul'da farklı sektörlerden iş insanlarıyla peş peşe yaptığı kapalı toplantılarda yaptığı belirtildi. Haber, konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi bir kaynağa dayandırıldı.

'DÜNYADAN ÖRNEKLER VERDİ'

Kaynağa göre, Nebati sunumları sırasında Türkiye'de tüketicileri zora sokan aşırı fiyat artışlarından ve dünyada hükümetlerin dayattığı tavan fiyatlardan örnekler verdi.

'YENİ BİR İSTİKAMETİN HABERCİSİ'

Haberde, "Bu plan, kontrolden çıkan enflasyonla, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın karşı çıktığı sıkı para politikalarına başvurmadan savaşma çabalarının bir parçası" denildi. Bloomberg, Nebati'nin toplantılarının hükümetin yüzde 70'e varan tüketici enflasyonunu düşürme çabalarında 'yeni bir istikametin işareti olduğu' yorumunu yaptı. Haberde, 'yüksek faiz oranlarının fiyat artışını tetiklediği' inancının özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından desteklendiği de belirtildi.

BLOOMBERG MEKSİKA VE MALEZYA ÖRNEKLERİNİ VERDİ

Haberde pandemi ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle dünyanın birçok yerinde fiyatların yükseldiği belirtilirken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) başını çektiği birçok merkez bankasının artan enflasyona karşı faiz artırdığını ancak bazı ülkelerin 'daha gelenek dışı' yaklaşımlar benimsediğine dikkat çekildi.

Bloomberg, solcu Andrés Manuel López Obrador'un devlet başkanı olduğu Meksika'da 24 gıda ürünü ile başka ürünlerde geçici olarak tavan fiyat belirlediğini, Malezya'nın da bazı ürünlerde tavan fiyat uyguladığını yazdı.

Bloomberg, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın konuyla ilgili sorulara yanıt vermediğini de yazdı.

Nebati, iş dünyasıyla görüşmeleri kapsamında son olarak gıda sektörü temsilcileriyle bir araya gelmiş, toplantı sonrası Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Fiyatlarda olağan dışı artışlara asla müsamaha göstermeyeceğimizi vurguladık" demişti. (Kısa Dalga)

Ekonomi