İlahiyatçı İhsan Eliaçık: Aleviler para değil tanınmak istiyor

İlahiyatçı İhsan Eliaçık: Aleviler para değil tanınmak istiyor
İlahiyatçı İhsan Eliaçık, Cemevleri’nin elektrik faturasının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödenecek olmasını değerlendirdi. Eliaçık Alevilerin asıl sorununun tanınmamak olduğunu belirtti.

Cemevlerinin aydınlatma giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden ödenmesine dönük alınan karar tartışma yarattı. Karar, AKP hükümetinin Alevilerin gerçek taleplerinden, eşit yurttaşlık istemlerinden çok uzak olduğu ifade ediliyor.

İlahiyatçı İhsan Eliaçık da TELE1’de yayınlanan Türkiye’nin Gündemi programında konuyu yorumladı. ‘Aleviler para değil tanınmak istiyor’ diyen Eliaçık, "Yargılayamazsınız. Tanımlayamazsınız. Demokratik devlet gider ve bir dini inanç topluluğuna ‘ne istiyorsunuz’ diye sorar. Aslında sormasına da gerek yok. Kültür Bakanlığı’na mı bağlayacaksın, Diyanet’e mi bağlayacaksın? Ya da onlar ne istiyor? Acaba onlar bağlanmak istiyor mu? Bana göre, onlar para istemiyorlar. Elektrik parasını, su parasını istemiyorlar. Aleviler tanınmayı istiyorlar. Askerde şehit olunca komutanların ya da devlet erkanının bahçede olmasını kabul etmiyorlar. Bu çok acıtıcı bir durumdur. Siz önce tanıyacaksınız. Oraya buraya bağlamaya, para vermeye kalkışmayacaksınız. Hiç bir ritüeline, erkanına İslam'ın içinde dışında diye tanım getirmeden devletin kabul etmesi gerekir” dedi.

İktidara "Alevi tanımı yapmayın" diyen Eliaçık, “Adalet eşitsizliğin olduğu yerde olur. Allah da adaleti emrettiğine göre sizin Aleviler konusunda adaletle hareket etmeniz Müslümanız diyorsanız Allah’ın emridir. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına tabiiyiz diyorsanız demokratik laik hukuk devletinin gereğidir. Bundan kaçış yok. Kendiniz Alevilik tanımı yapamazsınız. İktidar erkanında böyle bir zihniyet yok. Kendilerini Sünni olarak görüyorlar. Cemevinde olanları yargılamaya kalkıyorlar” ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Gündem