İmamoğlu: 2015 yılından beri otobüs alınmadı, kredisi hazırdı, Erdoğan'a imzalatamadık

İmamoğlu: 2015 yılından beri otobüs alınmadı, kredisi hazırdı, Erdoğan'a imzalatamadık
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni metrobüs araçlarının teslim alınması dolayısıyla düzenlenen törende, İstanbul'a otobüslerin en son 2015 yılında alındığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kredisi hazır 300 araç alımı için imza atmadığı bilgisi veren İmamoğlu, kendi öz kaynaklarıyla 252 otobüs alımı yaptıklarını duyurdu.

İBB ve İETT’nin üretici firmalarla Eylül 2021’de imzaladığı sözleşmeler kapsamında alımı planlanan toplam 252 otobüsün "öz kaynaklarla" tamamının İETT envanterlerine girmesi nedeniyle tören düzenlendi.

Anka'Da yer alan habere göre, İETT Edirnekapı Garajı’nda düzenlenen tören; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Törende sırasıyla, İETT Genel Müdürü İrfan Demet ve İmamoğlu birer konuşma yaptı.

Bursa Gemlik'te yaşan depreme ilişkin "geçmiş olsun" dileklerini ileten İmamoğlu "depremin temel meselemiz olduğunu ve her daim bu konuda topyekun çalışmamızın da gerekli olduğunu, bu işin partisi, belediyesi, bakanlığı ya da başka bir kurumu diye ayrım yapmaksızın aynı masada teyakkuz içerisinde ve de topyekun bir seferberlik duygusuyla çalışmanın şart olduğunu her daim dile getirdik, getirmeye devam edeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı, kredisi hazır 300 araç alımı için imza atmadığı bilgisini veren İmamoğlu "Kilometre sınırını aşmış ve özellikle yaşlıları geçmişi olan metrobüs filomuzu gençleştirmek üzere temini hızla harekete geçirdik göreve gelir gelmez. O dönemde çok hızlı bir alımı, çok güçlü bir alımı nasıl yapabiliriz diye yaptığımız araştırmalarda ilk etapta tam 300 aracı temin edebileceğimizi ön görmüştük. Çok hızlı, birkaç ayda birçok uygun koşullarda dış finansmanı da sağladık. İnanınız döviz bazında o dönemdeki araç fiyatlarıyla ki "Araç kuruluşlarımız burada yerli kurumlarımız, bugün arasında en az yüzde 40-45 fiyat farkı vardı. Döviz kurları ve emtia fiyatlarındaki artışla boğuşan firmalar, doğal olarak araç fiyatlarını arttırmak zorunda kaldılar. Ulusal ve uluslararası piyasaların yaratmış olduğu farktan bahsediyorum ve döviz bazında bir farktan bahsediyorum. Peki ne oldu? 300 araçlık otobüsü, acilen meclise taşıdık. Çünkü en son metrobüs 2015’de alınmıştı ve alınan araçlar da aslında metrobüs olarak kalıcı ihtiyacı çözen değil de daha küçük ebatlı 18 metrelik araçlardan ibaretti ve çok yeterli sayıda da değildi. Yaşlanmış bir filoyla karşı karşı karşıyaydık. O bakımdan biz sağ olsun o dönemde İBB Meclisi de bu isteğimize oy birliğiyle "Evet" dedi. Bu da güzel, bu da sevindirici. İhtiyacı gördüler ve bütün partiler buna beraber el kaldırdı bu bizi mutlu etti.

Araçları daha pahalıya almak zorunda kaldıklarını söyleyen İmamoğlu "bir Allah'ın kulu da neden engellediklerini açıklamadı" dedi.

'Koca insanların karalama metodu çok yararsız'

İmamoğlu, "Bakınız, 'Otobüs arıza yapmıyor' diyebilir miyiz? Yapıyor araç arıza yapar. Araçlardaki arıza oranlarını, 100 kilometre başı ne kadar düştüğünü sizlere, arkadaşlarım sıklıkla beyan ediyor. Ben de söyleyeyim yüzde 40 oranında düşüş sağlanmıştır. Bu daha da yukarıya çıkacaktır. Şunu da söyleyeyim. Sefer sayılarımız ve yolcu sayılarımız artmasına rağmen bu düşüşü sağladık. Daha da etkili çalışacağız. Sırf siyaset olsun diye sırf Ekrem İmamoğlu'nu karalamak adına koca koca insanların yalan ifadelerle bu kurumu bir şekilde karalamaya dönük ortaya koydukları propaganda metodunu çok yararsız, faydasız ama bir o kadar da zararlı görüyorum. Çünkü İETT bizim kurumumuz, İSKİ bizim kurumumuz diğer kuruluşlarımız bizim kurulumuz. Onları büyütelim, eleştirelim, öneride bulunalım ama büyütelim, boş yere, insanları lekeleyerek politika siyaset yapmayı kendimize yolculuk olarak görmeyelim. Bu yolculuğu kendisine reva gören insanları 2019’da İstanbullular cezalandırdı, 2024’te daimi olarak bu şehrin tarihinden sileceğini düşünüyorum bu aklı ve bu zihniyeti" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem