İmamoğlu, "türbe" soruşturmasında yazılı ifade verdi: "Hukukta niyet okumak yasaktır"

İmamoğlu, "türbe" soruşturmasında yazılı ifade verdi: "Hukukta niyet okumak yasaktır"
Türbede ellerini arkadan bağlandığı için hakkında ön inceleme başlatılan İBB Başkanı ekrem İmamoğlu, müfettişe verdiği ifadesinde "İnsanın doğal hareketi, anlık refleksi ile elleri arkaya bağlayarak gezinmede bir suça yapışacak şekilde bir iradi hareket olduğunu hukuk sistemi kabul etmez. Ceza hukuku maddi ve kesin deliller üzerinden yürür. Ceza hukuku sisteminde ‘niyet okuma' yasaktır" dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, “Fatih Sultan Mehmet Türbesi'nde ellerini arkaya atarak saygısızlık yaptığı” ve HDP'li belediyeleri ziyaret ettiği gerekçesiyle hakkında yapılan şikayetler üzerine ön inceleme başlattığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, müfettişlere verdiği ifadesi ortaya çıktı.

TIKLAYIN / İstanbul Başsavcılığı, İmamoğlu'na soruşturma için İçişleri'nden izin istemiş


Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk'ün köşesinde aktardığına göre, İmamoğlu Mülkiye Başmüfettişi'ne verdiği yazılı ifadesinde, “Yüce Han'ın fethettiği, bir çağın kapanmasına yeni bir çağın başlamasına vesile olan Dünya Kenti İstanbul'un seçilmiş bir Belediye Başkanı olarak bu yakıştırmayı şiddetle reddediyorum, iftira atanı da kınıyorum” dedi. Habere göre, İmamoğlu ifadesinde özetle şunları söyledi:

"GÜLBAHAR HATUN TÜRBESİ"

"‘Fatih Sultan Mehmet'e ait türbe' dedikleri yerin Fatih Camii haziresinde bulunan ‘Gülbahar Hatun' türbesinin önü olduğundan bile bihaber bu müfteri, aziz hatırasını ve emanetini korumak üzere iki yıllık İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığım süresince yaptıklarım ortadayken, Fatih Sultan Mehmet Han'a saygısızlık edebileceğimi; Gülbahar Hatun'a ya da bu dünyadan göç etmiş herhangi tarihi şahsiyete ait bir türbeye ya da hatıraya karşı özensiz olabileceğimi ima edebilecek kadar izandan yoksun birisidir.

"ÖN İNCELEME KONUSU YAPILMASI ÜZÜNTÜ VERİCİ"

Müfterinin nasıl bir duygu içinde iftira ettiğini bilemem, ancak bildiğim bir şey var, o da kanunda suç olarak açıkça tanımlanmayan bir eylemin ciddiye alınarak suç kabul edilmesi ve ön inceleme konusu yapılmasıdır. Bu üzüntü verici bir durumdur. Kural şudur; yasanın açıkça suç saymadığı bir fiilden dolayı kimseye ceza verilemez, ceza hukukunda kıyas yapılamaz ve ceza kanunlarının kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanması yöntemi uygulanamaz.

İnsanın doğal hareketi, anlık refleksi ile elleri arkaya bağlayarak gezinmede bir suça yapışacak şekilde bir iradi hareket olduğunu hukuk sistemi kabul etmez. Aksi halde devreye insanın iç dünyası ile ilgilenme, insanın düşüncesini sorgulama girer ki ceza hukuku böyle bir sorgulamaya izin vermez. Ceza hukuku maddi ve kesin deliller üzerinden yürür. Ceza hukuku sisteminde ‘niyet okuma' yasaktır.”

Gündem