Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden Zaho açıklaması: Bölgesel çekişmelerden uzak tutulmalı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden Zaho açıklaması: Bölgesel çekişmelerden uzak tutulmalı
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Duhok'taki topçu ateşinde sekiz sivilin hayatını kaybetmesinden Türkiye'yi sorumlu tuttu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, (IKBY) Duhok'ta ikisi çocuk en az sekiz sivilin öldüğü belirtilen saldırıyı kınadı. IKBY'nin yazılı açıklamasında, saldırıdan Türkiye'yi sorumlu tutması ve Bağdat'taki federal hükümete çağrı yapılması dikkat çekti.

'BÖLGE ÇEKİŞMELERDEN UZAK TUTULMALI'

Rudaw'ın aktardığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Zaho’ya bağlı Perex köyünde çok sayıda turistin şehit olmasına ve yaralanmasına neden olan, Türk güçlerinin düzenlediği bombardımanı şiddetle kınıyoruz. Şehitlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Geçmişte de Kürdistan Bölgesi birçok kez hedef alınmış, vatandaşlarımız hayatını kaybetmiş ve mal kaybı yaşanmıştır.

Federal hükümet ve uluslararası toplum, bu ihlalleri önlemek ve sona erdirmek için daha etkin rol almalıdır.

Kürdistan Bölgesi sınır bölgelerinde Türk güçleri ile PKK'liler arasında çıkan çatışmalar, vatandaşlarımız için sürekli bir tehdit kaynağı haline geldi. Bir kez daha Kürdistan Bölgesi'nin bölgesel çekişmelerden uzak tutulması çağrısında bulunuyoruz.”

NEÇİRVAN BARZANİ: REDDEDİYOR, KABUL EDİLEMEZ GÖRÜYORUZ

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani de Bağdat'ı "önlem almaya" çağırdı. Neçirvan Barzani, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Irak’ın çeşitli kentlerinden Zaho’ya gelen sivillerin ölümüne ve yaralanmasına neden olan bombardımanı şiddetle kınıyoruz.

Süreklileşen bombardımanlar ve sınırda Türk ordusu ile PKK’liler arasında yaşanan çatışmaları tamamen reddediyor ve kabul edilemez olarak görüyoruz. Bu çatışmalar, Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın uluslararası sınırlarının istikrar ve güvenliğini zedeliyor.

Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Türk ordusu ile PKK’liler savaşı durdurmalı ve artık sınır bölgelerinde ölümlere ve yıkıma neden olmamalılar.

Irak Federal Hükümeti bu suçların tekrarlanmaması ve Irak topraklarından komşu ülkelerin güvenliğini tehdit edilmemesi için gerekli her türlü önlemi almalıdır."

MESUD BARZANİ: BAĞDAT'LA İŞBİRLİĞİ ZAMANI

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı ve eski IKBY başkanı Mesud Barzani de "Bu tür felaket ve suçlara karşı ciddi ve kalıcı bir çözüm için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti’nin işbirliği yapmasının zamanı gelmiştir" dedi.

Mesud Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ne yazık ki elimizdeki bilgilere göre Zaho’nun Perex bölgesinde masum siviller şehit olmuş ve bazıları da yaralanmıştır. Bu suçu şiddetle kınıyoruz ve şehit ailelerine başsağlığında bulunuyoruz.

Hangi taraf olursa olsun masum sivillerin şehit edilmesi ve yaralanması bir suçtur ve kabul edilemez. Bu tür olayların tekrarlanmaması için bir sınır konulmalı ve vatandaşlarımız taraflar arasındaki çatışmalara kurban olmamalıdır.

Bu tür felaket ve suçlara karşı ciddi ve kalıcı bir çözüm için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti’nin işbirliği yapmasının zamanı gelmiştir.”

Dünya