Irak devlet televizyonu: Türkiye'nin Zaho'daki top ateşinde sekiz sivil öldü

Irak devlet televizyonu: Türkiye'nin Zaho'daki top ateşinde sekiz sivil öldü
Türkiye'nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Duhok vilayetindeki Zaho kentine yönelik top ateşinin turistik bir bölgeye isabet ettiği belirtiliyor. Irak devlet televizyonu, ikisi çocuk sekiz kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Irak siyaseti Ankara'ya tepkili. Dışişleri Bakanlığı ise suçlamaları reddetti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Duhok kentindeki top atışının turistik bir bölgeye isabet ettiği, aralarında çocukların da bulunduğu sivillerin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Irak siyasetinden Ankara'ya tepki yağarken, Şii lider Mukteda Sadr iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı ise Irak'tan peş peşe gelen suçlamaları reddetti.

'İKİSİ ÇOCUK SEKİZ SİVİL ÖLDÜ'

Havan topu atışının, Duhok’un Zaho ilçesinde piknik ve gezi için tercih edilen Perex köyünde turistlerin bulunduğu bir bölgede gerçekleştirildiği belirtildi. Irak devlet televizyonu, ateş sonucu aralarında iki çocuğun da bulunduğu sekiz kişinin öldüğünü, 23 kişinin yaralandığını duyurdu.

Erbil merkezli Rûdaw’a açıklama yapan Zaho Kaymakamı Muşir Beşir ise "Olayın ardından hemen sağlık ekiplerimiz bölgeye intikal etmiş, yaralılara gerekli müdahale yapılmıştır. İlçedeki hastanede de gerekli tüm önlemler alınmıştır” dedi. Beşir, "Bu defa köy merkezi hedef alındı. Sınır bölgeleri sık sık bombalanıyor. Perex köyü bu ay içerisinde 3 defa bombalandı” diye konuştu.

'BAĞDAT'TAN GELEN TURİST KAFİLESİ VURULDU'

Hayatını kaybedenlerin Bağdat'tan gelen 200 kişilik bir Arap turist kafilesinden olduğu öne sürüldü. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde de, panik içindeki siviller ve bir kamyonetin arkasına alınan yaralılar görülüyor.

THY BÜROSU ÖNÜNDE PROTESTO

Sivil can kayıpları, Irak'ta tepkiye yol açmış durumda. Gazete Duvar'ın bölgedeki kaynaklarına göre, bombardımanın Türkiye tarafından yapıldığı yönündeki haberlerin ardından münferit protesto gösterileri patlak verdi. Buna göre, Necef'teki Türk Havayolları (THY) bürosunun önünde de gösteriler düzenlendi.

IRAK CUMHURBAŞKANI SALİH: KINIYORUZ

Irak siyasetinden de Türkiye'ye tepki yağıyor. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 'uluslararası hukuk' uyarısında bulundu: "Türkiye’nin Duhok’ta düzenlediği bombardımanı kınıyoruz. Bombardıman, ülkenin egemenliğinin bir ihlali olup Irak’ın milli güvenliğine bir tehdit teşkil etmektedir ve uluslararası hukuka aykırı bu tür eylemler kesinlikle kabul edilemez."

Şİİ LİDER SADR: UÇUŞLAR DURDURULSUN, SINIR KAPATILSIN

Irak siyasetinin en etkili isimlerinden biri olan ve ülkedeki yabancı güçlere karşı tavrıyla tanınan Şii lider Mukteda Sadr, Bağdat yönetimine çağrıda bulunarak Türkiye'ye karşı bir dizi sert adım atılmasını istedi. Sadr, Twitter'dan madde madde yaptığı paylaşımda diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesini, iki ülke arasındaki uçuşların durdurulmasını, sınır kapılarının kapatılmasını, Birleşmiş Milletler'e resmi kanallardan şikayette bulunulmasını ve Türkiye ile güvenlik anlaşmasının iptal edilmesini istedi.

ERBİL'DEN BAĞDAT'A ÇAĞRI

IKBY hükümeti de Türkiye'yi kınayarak Bağdat'taki federal hükümeti "daha etkin rol almaya" çağırdı. Erbil'in yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Geçmişte de Kürdistan Bölgesi birçok kez hedef alınmış, vatandaşlarımız hayatını kaybetmiş ve mal kaybı yaşanmıştır. Federal hükümet ve uluslararası toplum, bu ihlalleri önlemek ve sona erdirmek için daha etkin rol almalıdır.Kürdistan Bölgesi sınır bölgelerinde Türk güçleri ile PKK'liler arasında çıkan çatışmalar, vatandaşlarımız için sürekli bir tehdit kaynağı haline geldi. Bir kez daha Kürdistan Bölgesi'nin bölgesel çekişmelerden uzak tutulması çağrısında bulunuyoruz.”

IRAK BAŞBAKANI KAZIMİ BÖLGEYE ÜST DÜZEY HEYET GÖNDERİYOR

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi'nin bakanlar ve komutanların yer aldığı üst düzey bir heyeti inceleme için bölgeye gönderdiği açıklanırken, Meclis Başkanı Muhammed Halbusi de soruşturma çağrısında bulundu. Halbusi, "Irak, Iraklıların hiç yere kanının aktığı, bölgesel hesaplara ve dış çatışmalara açık bir arena olmamalıdır. Hükümeti, ülkeyi ve insanları korumak için her türlü gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Dünya