İran'daki patlamalarda ölü sayısı 103'e yükseldi

İran'daki patlamalarda ölü sayısı 103'e yükseldi
İran'ın Kerman kentinde Kasım Süleymani'nin ölüm yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinliklerinde peş peşe 2 patlama meydana geldi. İran devlet televizyonu, ölü sayısının 103'e yükseldiğini duyurdu.

Suikastının dördüncü yıldönümünde, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Kirman eyaletindeki mezarı yakınlarında iki patlama meydana geldi. Patlamalar sırasında, Süleymani için bir anma töreni düzenleniyordu.

İran'ın acil durum hizmetleri sözcülüğünden yapılan açıklamada, 70'i aşkın kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Sözcü Babak Yektaparast, 73 kişinin hayatını kaybettiğini ve 170 kişinin yaralandığını söyledi.

Öte yandan İran devlet televizyonu, ölü sayısının 103'e yükseldiğini açıkladı. En az 211 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Vali yardımcısı, patlamaları 'terör saldırısı' olarak niteledi. Kirman eyaletinden Kızılay yetkilisi Reza Fallah ise, "Acil müdahale ekiplerimiz yaralıları tahliye ediyor. Ancak yolları tıkayan büyük bir kalabalık var" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, "patlamalarla ilgili önemli bilgilerin mevcut olduğunu ancak incelenip doğrulandıktan sonra resmi olarak kamuoyuna duyurulacağını" söyledi.

İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada saldırıyı, daha önce yapılan "komploların devamı" olarak değerlendiren Vahidi, Kirman’da şu an durumun güvenlik güçlerinin kontrolü altında olduğunu belirtti. “Düşman psikolojik operasyonlar düzenliyor" diyen Vahidi, güvenlik güçlerinin patlamanın sorumlularına en kısa sürede "ezici ve kararlı bir cevap" vereceğini ifade etti.

Olaya ilişkin araştırmaların devam ettiğini söyleyen Vahidi, sosyal medyada paylaşılan bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini, gerekli bilgilerin kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti. İranlı Bakan, ayrıca, bölgedeki iletişim ağında herhangi bir sorun bulunmadığını kaydetti.

Reisi: Cezalandıracağız

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de bombalı saldırıların failleri ve planlayıcılarının en kısa zamanda tespit edilip cezalandırılacağını belirterek, "terörle kararlı mücadele" mesajı verdi. Yazılı mesajında, saldırıyı "insanlık dışı" olarak niteleyen Reisi, "Kuşkusuz, bu korkak eylemin kara kalpli failleri ve liderleri, güvenlik ve kolluk kuvvetleri tarafından en kısa zamanda tespit edilecek ve bu menfur eylemden dolayı cezalandırılacaktır" dedi.

Reisi, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Düşmanlar, bu tür eylemlerin İran halkının İslami ideallerini savunma konusundaki demir kararlılığını hiçbir zaman sekteye uğratamayacağını bilmelidir. İran, savaş meydanında terör ve şiddetin köklerini kurutma konusunda eskisinden daha kararlıdır."

3 günlük yas ilan edildi

İran hükümeti, bombalı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Hükümet, "terör saldırısı" olarak değerlendirdikleri bombalı saldırıları şiddetle kınadığını belirtti.

Saldırıda hayatını kaybedenler için baş sağlığı, yaralılar için şifa dileğinde bulunulan açıklamada, saldırı nedeniyle ülkede 1 günlük yas ilan edildiği belirtildi.

Diğer yandan, Kirman Valiliği'nden yapılan açıklamada da eyalette 3 günlük yas ilan edildiği duyuruldu. (Kısa Dalga)

Gündem