IŞİD İddianamesinden ayrıntılar... İzmit'ten Afganistan'a gidip cami bombaladı

IŞİD İddianamesinden ayrıntılar... İzmit'ten Afganistan'a gidip cami bombaladı
IŞİD’in Pakistan’ın Peşaver kentinde 2022 Mart ayında camiye düzenlediği, 45 kişinin ölümü 65 kişinin yaralanmasına neden olan saldırının faili Culaybi kod adlı Tacik vatandaşının İzmit’ten Afganistan’a gittiği ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan “IŞİD’in Horasan Yapılanmasına” ilişkin iddianamede dikkat çekici ayrıntılar yer alıyor.

Afganistan’dan Türkiye’ye gönderilen zehir üretimi ve patlayıcı madde konusunda uzmanlığı bulunan Tacik uyruklu Abdülkerim isimli militanın hâlâ Türkiye’de olabileceği ifade edilen iddianamede, bu kişinin aynı zamanda Reina katliamcısı ile arkadaş olduğu da ifade ediliyor.

Artı Gerçek'ten Hale Gönültaş'ın haberine göre, Türkiye’den Afganistan’a giden dört kişi çeşitli tarihlerde düzenlenen saldırılarda canlı bomba olarak kendilerini patlattı.

Pakistan’ın Peşaver kentinde Şiilere ait camiye bombalı saldırının talimatının da IŞİD Horasan patlayıcı ve eylem sorumlularından Tacik vatandaşı Rustam Muhojirca verdiği ifade edildi.

İddianamede örgütün İstanbul sorumlusu sanık A.C. Abdulkerim Abdullah isimli Tacik uyruklu kişinin IŞİD’linin Afganistan’da patlayıcı ve silahlı eğitim aldığı, fakat asıl uzmanlık alanının da zehir üretimi-kullanımı olduğu belirtti.

Tacik olduğu anlaşılmamış

Horasan yapılanmasında kod adı Bilal olan Abdulkerim'in, 2015 yılında Afganistan’da dağlık bir alanda ABD askerleri tarafından ele geçirildiği ifade edilen iddianamede, bu kişinin bir yıl boyunca Afganistan’da ABD’nin kontrolündeki cezaevinde tutuklu kaldığı halde Afgan dili, şivesi ve kültürü hakkında fazlasıyla eğitimli olduğu için ABD askerleri tarafından Tacik olduğunun anlaşılmadığı ifade edildi. Bu nedenle de serbest bırakıldığı anlatıldı.

Halen Türkiye'de mi?

Zehir uzmanı IŞİD’li Abdulkerim Abdullah, serbest bırakıldıktan bir süre sonra örgüt yönetimi tarafından Türkiye’ye gönderildiği ifade edilen iddianamede IŞİD’in Afganistan’dan gelen “zehir ve patlayıcı uzmanının” halen Türkiye’de olabileceği bilgisi de yer aldı.

Reina sanığı ile arkadaş

IŞİD’liye dair bir diğer dikkat çeken ayrıntı da IŞİD yöneticisinin ifadesinde belirttiğine göre Abdulkerim Abdullah 31 Aralık 2017 gecesi Reina isimli gece kulübüne saldırı düzenleyen Tacikistan uyruklu Abdülkadir Masharipov ile arkadaş. (Kısa Dalga)

Gündem