İsrail-Filistin çatışması 45. gününde: Can kaybı 13 bine yükseldi

İsrail-Filistin çatışması 45. gününde: Can kaybı 13 bine yükseldi
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman el Sani, Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini, geriye "çok ufak" zorluklar kaldığını belirtti.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 45. gününe girdi. İsrail’in son saldırılarında yine onlarca Filistinli yaşamını yitirirken, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de can kaybı 13 bini buldu. Ateşkes anlaşması konusunda ise arabuluculuk yapan Katar’dan “ilerleme kaydedildiği” açıklaması geldi.

Filistin haber ajansı WAFA'nın bildirdiğine göre, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin kuzeybatısına düzenlenen hava saldırıları sonucu onlarca kişi öldü.

Birgün’de yer alan habere göre, İsrail savaş uçakları tarafından onlarca füzenin fırlatıldığı Han Yunus'un Hamed konut kenti çevresinde çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan onlarca kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi yaralandı.

Han Yunus'un doğusundaki Beni Sehila beldesine de hava saldırıları düzenlendi.

Gazze kentinin güneyindeki Zeytun Mahallesi'ndeki Askula mevkisini hedef alan İsrail topçularının atışları sonucu da ölenler ve yaralananlar oldu.

Yine Sabra Mahallesi'ne düzenlenen bombardımanda yıkılan binaların enkazında onlarca kişi kaldı.

İsrail, Endonezya Hastanesi çevresini bombaladı

İsrail, hastaneleri hedef almayı da sürdürüyor. Endonezya Hastanesi'ni gerçek mermilerle, hastane çevresini top atışlarıyla hedef alması sonucu aralarında doktorların da bulunduğu yaralıların olduğu belirtildi.

Şihab haber ajansı ise Telegram sayfasından, gazeteci Enes Şerif'in Endonezya Hastanesi içinden "İşgal güçleri hastaneyi direkt hedef almakta. Hasta ve yaralıların üzerine ateş açmaktadır. Bu belki son görüşme olacak. Lütfen, burada durumlar oldukça zor. Bu mesajı iletiniz" anonsunu paylaştı.

Hastane müdürü Al Jazeera televizyon kanalına yaptığı açıklamada, 140 yataklı hastanede 650 hastanın tedavi gördüğünü ifade etti.

İsrail’in Refah kentine düzenlediği saldırılarda bazı binalarda ağır hasar meydana geldi.

Can kaybı 13 bine yükseldi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı’na göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde en az 5 bin 500'ü çocuk ve 3 bin 500'ü kadın olmak üzere 13 bin kişi öldürüldü.

İsrail basını ise 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

Ateşkes anlaşması

İsrail, ateşkes tekliflerini bu güne kadar kabul etmezken, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman el Sani, Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini, geriye "çok ufak" zorluklar kaldığını açıkladı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, El Sani, AB dış politika şefi Josep Borrell ile düzenlediği ortak basın toplantısında, müzakerelerde kalan zorlukların daha büyük sorunlara kıyasla "çok ufak" olduğunu, bunların daha çok lojistik ve pratik sorunlar olduğunu söyledi.

El Sani, İsrail ve Hamas arasında bir anlaşmaya varılabileceğine dair güveninin arttığını da ifade etti.

Katar, rehinelerin serbest bırakılması için arabuluculuk yapıyor.

ABD’den “anlaşma için çok çalışıyoruz” açıklaması

Washington Post, Katar'daki görüşmeler sırasında ABD'nin aracılık ettiği rehine serbest bırakma anlaşmasının yakın olduğunu yazmıştı.

Beyaz Saray Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, henüz bir anlaşmaya varılmadığını belirterek, "Anlaşma için çok çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, önceki gece düzenlediği basın toplantısında "Şu an itibariyle ortada bir anlaşma yok" demiş ve ABD ve dünyanın baskılarının arttığını, ancak “savaşmaya devam edeceklerini” kaydetmişti.

Hamas’tan açıklama

Anlaşma iddialarıyla ilgili Hamas’tan da açıklama geldi. Hamas Hareketi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, İsrail ile esir değişimine ilişkin anlaşmanın sağlandığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Hamas'ın Telegram sayfasından açıklama yapan Rişk, Hamas'tan çeşitli kaynaklara dayandırılan esir değişimi ve ateşkes konusuna ilişkin haberlerin doğru olmadığını belirtti.

İsrailliler, rehineler için Kudüs'e yürüdü

Öte yandan, binlerce İsrailli, Gazze'de tutulan rehinelerin ailelerinin başlattığı yürüyüşe katılarak hükümeti rehinelerin serbest bırakılmasına öncelik vermeye çağırdı.

Tel Aviv'den Kudüs'e yürüyen rehinelerin aileleri ile İsrailliler, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun konutunun önünde bir gösteri düzenledi.

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıları sırasında rehin aldığı 240 kişiden şimdiye kadar sadece dördü serbest bırakıldı. Bir asker ise İsrail'in düzenlediği bir operasyonla kurtarıldı.

İsrail ordusu bu hafta Gazze Şeridi'nde 65 yaşındaki Yehudit Weiss ve 19 yaşındaki asker Noa Marciano adlı iki rehinenin cesetlerini bulduğunu açıkladı. (Kısa Dalga)

Dünya