İsrail'den '1984' yasağı: Hamas'la ilgili çevrimiçi içerikleri izlemek yasak

İsrail'den '1984' yasağı: Hamas'la ilgili çevrimiçi içerikleri izlemek yasak
İsrail Meclisi'nden adı konmamış bir sansür yasası geçti. Meclis, “terör yanlısı” olarak tanımladığı çevrimiçi içeriklerin izlenmesini yasaklayan yasa tasarısını kabul etti.

İsrail'de “terör yanlısı” olarak değerlendirilen içeriklerin “sistematik tüketimini” yasaklayan tasarı İsrail Meclisi’nden geçti.

Söz konusu yasa, içeriğin tüketilme şeklinin, bireyin kendisini İsrail’in terör örgütü olarak kabul ettiği örgütlerle (Hamas) özdeşleştirdiğini göstermesi durumunda bu türden içerikleri kullanmasını yasaklıyor.

George Orwell'ın 1984 romanındaki sansürlere benzer şekildeki kısıtlayıcı düzenlenen yasaya göre suçlu bulunan kişilerin bir yıl hapis cezasına çarptırılabileceği kaydedildi.


Independent Türkçe'nin yer verdiği bilgilere göre; yasanın, “terör örgütüyle bağlantısı olmayan bir kişinin terör içerikleri izleyerek radikalleşip eyleme geçmesi” ve “yalnız kurt” olarak adlandırılan bireysel saldırıları önlemek için tasarlandığı ileri sürüldü.

Yasanın, bu tür içerikleri, "rastgele, iyi niyetle veya kamuoyuna bilgi sağlamak, terör saldırılarını önlemek veya araştırma amacıyla" izleyen kişileri kapsamadığı aktarıldı.

İki yıl süreyle geçerli “geçici bir tedbir olarak” kabul edilen yasa, bu sürenin sonunda Meclis tarafından tekrar uzatılabilecek. (Kısa Dalga)

Dünya