İYİ Partili ismin ortaya attığı '3. yol' yeni bir ittifaka mı çıkacak? Milliyetçi-muhafazakâr bir yapı ortaya çıkarabilirler

Murat Sabuncu: CHP seçmeni ile geçişkenlik gösteren İYİ Parti'ye oy veren-oy vermeyi düşünen kitleden CHP'ye geri dönüşler olacaktır. İYİ Parti bunu telafi etmek için "AKP-MHP seçmenine CHP'siz bir seçenek sunarak" o kesimden, kararsızlardan kaybettiği oyları geri kazanmak için yeni bir dil tutturacaktır

·

Meral Akşener'in Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyip masadan kalkması siyaseti hareketlendirirken Akşener'in iki ay sonda yapılması planan seçimde nasıl davranacağı da merak ediliyor. T24 yazarı Murat Sabuncu bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:

"(...) Beş lider toplantı yaparken Akşener de kendi yöneticileriyle bir görüşme halindeydi. Burada çıkan sonuç ile ilgili ipucu partinin milli güvenlik politikalarından sorumlu genel başkan yardımcısı Mehmet Tolga Akalın'ın sosyal medya hesabından geldi:

"Türkiye'yi müstakilen yönetme iddiamızın gereği olarak Türk siyasetinin 21 yıllık tıkanmışlığına son verecek bir 3. Yol açacak olmanın mutluluğu içersindeyim."

İYİ Parti toplantısından çıkan bu 3. Yol ne olabilir?

Akla birkaç nokta geliyor. Birincisi ve bekleneni doğal olarak kendi adaylarını çıkaracak olmaları. Bunu yaparken şu an hiçbir ittifakta yer almayan partilerle yan yana da gelebilirler. Muharrem İnce'den Ümit Özdağ'a hatta Fatih Erbakan'a... Zaten daha önce BTP'den Hüseyin Baş ile bir irtibat kurulmuştu. Milliyetçi-muhafazakâr bir yapı ortaya çıkarabilirler. Bu yolla AKP-MHP'den oy almayı hedefleyebilirler.

Çok adayla gidilecek seçim pek muhtemel ikinci tura kalacak. Meral Akşener'in ve olası ortaklarının gösterdiği adayın ikinci tura kalamaması durumunda bu sefer 'king maker' rolünü üstlenmek isteyecektir.

Erdoğan ile yan yana gelmeyecek olsa da seçim üzerinde etki etmek için elinde koz olacak belki de eski ortaklarıyla ikinci tur için yeniden masaya oturabilecektir.

Şu an itibariyle gözüken durum şu: CHP seçmeni ile geçişkenlik gösteren İYİ Parti'ye oy veren-oy vermeyi düşünen kitleden CHP'ye geri dönüşler olacaktır. İYİ Parti bunu telafi etmek için "AKP-MHP seçmenine CHP'siz bir seçenek sunarak" o kesimden, kararsızlardan kaybettiği oyları geri kazanmak için yeni bir dil tutturacaktır. Bu partiyi merkezden uzaklaştırır ama oylarını bir nebze de olsa artırabilir.

Sonuçta Meral Akşener'in masadan kalkmış olması muhalefetin kazanma şansını zora sokmuştur. Erdoğan'ın elini güçlendirmiştir. Akşener'in başka partinin isimlerine yaptığı birlikte hareket çağrısı ve bir gün evvele kadar birlikte yürüdüğü isimlere karşı tutturduğu dil siyasi etik anlamında da sorunludur. Ancak Kılıçdaroğlu'nun ve masadaki diğer liderlerin önümüzdeki seçimlerin bir anında (pek muhtemel ikinci tur), yeniden farklı durumda da olsa masaya oturma ihtimaline karşı, partiye ve Akşener'e çok sert bir dil tutturmamaları önemlidir.

İYİ Parti içinde merkeze yakın isimlerin Bahadır Erdem'den Bilge Yılmaz'a Ümit Özlale'den Buğra Kavuncu'ya oluşan politikalarda etkisiz kalmaları, kimi zaman partinin yıllardır milliyetçi çizgideki isimlerinden bile daha sert ifadeleri de bugün değilse de ileride konuşulacaktır.

Öte yandan Millet İttifakı pazartesi günü ortaya koyacağı yol haritasıyla ve artık tek bir ses olarak hedeflerini doğru anlatırsa kazanma şansı hiç de az değil. Çünkü iktidarın ekonomiden yargıya yarattığı enkaz ortada. Ve bunu çözmek için umut da vaat etmiyor."

Yazının tamamı

(Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.