İYİ Parti kurucularından Durmuş Yılmaz istifa etti: 'Parti daha iktidar olmadan kirlendi'

İYİ Parti kurucularından Durmuş Yılmaz istifa etti: 'Parti daha iktidar olmadan kirlendi'
Merkez Bankası eski Başkanı ve İYİ Parti kurucularından olan Durmuş Yılmaz İYİ Parti'den istifa ettiğini duyurdu.

İYİ Parti'nin kurucuları arasında yer alan Durmuş Yılmaz, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla İYİ Parti’den istifa ettiğini açıkladı. Yılmaz paylaşımına, partiden istifa ettiğini gösteren bilgilendirmeye ait ekran görüntüsünü de ekledi.

İstifasının ardından Serbestiyet’ten Hilal Köylü’ye konuşan Durmuş Yılmaz, eski partisini sert sözlerle eleştirdi. 'Dağdaki çobanın hakkını koruyacaktık, tam tersi oldu diyen Durmuş şunları ifade etti:

İYİ Parti kurulurken varmak istediğimiz amaçlarla ilgili tüm beklentilerim sıfırlandı. Türkiye’de yeni bir sayfa açacaktık. Hesap verebilir, şeffaf olacaktık. Hukukun dışına çıkmayacaktık. Türkiye’deki herkesin, dağdaki çobanın da hakkını hukukunu koruyacaktık, olmadı. Tam tersi oldu, her şey çöktü.

Aytun Çıray, Yavuz Ağıralioğlu, Ahat Andican, Emine Küçükali ve İBB Meclis Üyesi Taylan Yıldız gibi isimler de yakın zamanda İYİ Parti'den ayrılmıştı.

'Parti’nin Türkiye'yi yönetmek istek-arzu ve iradesi yoktur'

Yılmaz, parti içine gönderdiği istifa notunda ise 3 maddede istifa gerekçelerini sıraladı.

Gazeteci Fırat Fıstık’ın sosyal medyadan Yılmaz'ın notlarını paylaşırken, bazı eleştirilerin dozunun hayli yüksek olması dikkat çekti. “Parti, bizim kurduğumuz parti olmaktan çıkmıştır. Parti ne devedir ne kuştur. Parti daha iktidar olmadan kirlenmiştir. İktidar olunca olacakları düşünmek bile istemiyorum” diyerek eski partisini eleştiren Yılmaz, gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Bir plan ve program çerçevesinde olmadan, MHP de başlayıp, olağanüstü kongre süreciyle devam eden ve İyi Parti’nin kuruluşu ile sonuçlanan siyaset maceramın sonuna geldiğimi düşünüyorum.

İyi Parti üyeliğinden an itibariyle istifa etmiş bulunuyorum. Bir iki gün içinde kamu oyu ile paylaşacağım.

Gerekçelerim:

1. Parti, bizim kurduğumuz parti olmaktan çıkmıştır. Başka bir ifade ile Parti’nin siyasi yelpazedeki yeri belli değildir. Parti ne devedir ne kuştur.

2. Parti daha iktidar olmadan kirlenmiştir. İktidar olunca olacakları düşünmek bile istemiyorum.

3. En önemlisi, Parti’nin TR yi yönetmek istek-arzu ve iradesi yoktur. İktidar olmaktan ve muhalefetten düşmekten korkuyor. Parti Yönetimi kamu parası ile bir elleri yağda bir elleri balde sefa sürüyor.

Niyetim sizlere yanlış örnek olmak değildi/olmadı. Ama gelinen yerde böyle düşünenler olursa yanlış düşünüyorlar diyemem. Vermem gereken hesap varsa vermeye hazırım.”

Geçen Haziran ayında İYİ Parti’nin 3. Olağan Kurultayı’nda tek aday olarak yeniden Genel Başkan seçilen Meral Akşener, parti içindeki eleştirel tutumlara yönelik sert bir konuşma yapmıştı.

“Rotamız net, pusulamız millet” sloganı ile yapılan kurultayı “hesaplaşma zemini” olarak nitelendiren Akşener, “Herkes haddini bilecek. Parti içinde şımarıklığı bitireceğim” gibi sözler sarf etmişti.

Yılmaz ise Akşener’in bu sözleri üzerine sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Oysa bizim ihtiyacımız bir zeytin dalıydı ve kaybedecek tek kişimiz yoktu” demişti.

Durmuş Yılmaz kimdir?

Yılmaz 1947 senesinde Uşak'ın Eşme ilçesine bağlı Karacaömerli köyünde dünyaya geldi. İlk ve ortaöğrenimini memleketinde okuyan Yılmaz, lise eğitimini Ankara Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi'nde tamamladı. Lise mezuniyetinin ardından 3 sene Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitimine devam etti. 1970 senesinde Millî Eğitim Bakanlığının açmış olduğu Devlet Bursu sınavını kazandı ve Ticaret Bakanlığı adına iktisat öğrenimi için İngiltere'ye gönderildi.

City University of London'da ekonomi dalında lisans, University College, University of London'da lisans üstü eğitim gördü. 1980 senesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kambiyo Genel Müdürlüğünde göreve başladı.

18 Nisan 2006-18 Nisan 2011 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı oldu. 7 Haziran 2015-1 Kasım 2015 tarihleri arasında da MHP'den 25. Dönem Uşak Milletvekili oldu. 2017 senesinin ekim ayında, İYİ Parti'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. Yılmaz 2018 yılında İstanbul'dan milletvekili seçilmişti. (Kısa Dalga)

Politika