'Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliği endişe' sözlerine İYİ Parti'den açıklama

'Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliği endişe' sözlerine İYİ Parti'den açıklama
İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda "Türk toplumu açısından, Sünni diyeceğimiz daha Müslüman kesim tarafından bu bir endişedir" dedi. Tepkiler üzerine İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, "Maksadını aşan bu sözler asla partimizin resmi görüşü değildir" açıklaması yaptı.

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı konusunda değerlendirmede bulundu. Ankara Masası TV'de 26 Mayıs'ta yayına katılan Oral, şunları söyledi:

“Aleviler bizim kardeşimizdir. Bin yıldır Aleviler ve Kürtlerle ile beraber yaşarız. Yani Alevi olması benim açımdan bir engel değil. Çünkü ben tanıyorum. Ben ilkelerini biliyorum. Ama Türk toplumu açısından, Sünni diyeceğimiz daha Müslüman kesim tarafından bu bir endişedir" dedi.

Oral şöyle devam etti: “ Türkiye'nin o gerçeklerini düşünüp, siyasetten maksat kazanmaktır. Oyundan maksat ütmektir. Ben de o konuya Türkiye'deki genel objektif açısından baktığımda bir çekince görürüm.”

“Dini hassasiyeti yüksek yüzde 70’e uygun bir isim Cumhurbaşkanı adayı olacaktır, yani bu itirazları, çekinceleri haklı buluyorsunuz daha faklı bir isimle oy almak mümkün mü?” şeklindeki soru üzerine, Oral şunları söyledi: “Farklı bir isimle çıkılır. Türkiye’nin yüzde 65-70’i muhafazakar, mütedeyyin, dini hassasiyeti yüksek bir kesim bir profil çiziyorsa o zaman ona hitap edebilen, o kesimin okşayabileceği, rahatlıkla oy verebileceği bir insan tipi. Ben şu veya bu aday demiyorum. Kıymetli genel başkanlarımız bu profile uygun bir aday seçeceklerdir ve onu Türk milletinin önüne koyacaklardır bundan da hiç şüphem yok."

Oral'ın yorumunun tartışma yaratmasının ardından partisinden de açıklama geldi.

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı: "Maksadını aşan bu sözler asla lâik, demokrat, milliyetçi, kalkınmacı partimizin resmi görüşü değildir."

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Politika