Joe Biden’den rehine takası açıklaması: Bu sadece başlangıç

Joe Biden’den rehine takası açıklaması: Bu sadece başlangıç
İsrail ve Hamas arasındaki rehine takasına dair “Bu sadece bir başlangıç, ancak şu ana kadar iyi gitti” diyen ABD Başkanı Joe Biden, Ortadoğu’da şiddet döngüsünün kırılması gerektiğini belirterek, iki devletli çözüm çağrısı yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile Hamas arasında çatışmaların başlamasının 49. gününde başlayan ateşkes ve rehine takasına dair açıklamalarda bulundu.

Şükran Günü tatilini ailesiyle birlikte geçirdiği Nantucket’ta basın toplantısı düzenleyen Biden, yaklaşık 10 dakika süren konuşmasında, Hamas’ın ilk rehine grubunu serbest bırakılmasıyla ilgili, "Bu sadece bir başlangıç, ancak şu ana kadar iyi gitti. Bu onlar için uzun bir iyileşme yolculuğunun başlangıcı" ifadelerini kullandı.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre, rehine anlaşmasının müzakere edilmesine yardımcı olmak için kendisinin ve ekibinin çok çalıştığını söyleyen Biden, Mısırlı ve Katarlı liderlerin yan ısıra İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya teşekkür etti.

ABD Başkanı, Washington'un tüm rehineler serbest bırakılana kadar çalışacağını ifade etti.

“İki halk için iki ülke”

Ortadoğu’da şiddet döngüsünün kırılması gerektiğini söyleyen Biden, İsrailliler ve Filistinliler için iki devletli çözüm çağrısı yaparak, “İki halk için iki ülke” ifadesini kullandı.

Konuşmasında Hamas’ı hedef alan Biden, “insani yardıma ihtiyaç duyan masum Filistinlilerin Hamas'ın umurunda olmadığını” savundu.

Biden, geçici ateşkesin Gazze’ye insani yardımın iletilmesi için önemli bir fırsat olduğunu ve geçici ateşkes yürürlükte iken Gazze’ye gıda, ilaç ve yakıt dahil olmak üzere yardımın gönderileceğini söyledi.

“İddiayı kanıtlayamasam da Hamas, Suudi Arabistan ile çalıştığı için İsrail’e saldırdı”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Biden, "Hamas'a hiçbir şey yapması için güvenmiyorum. Hamas'a sadece baskıya yanıt vereceği konusunda güveniyorum" dedi. Biden, iddiasını kanıtlayamayacağını, ancak Hamas'ın, Suudi Arabistan ile yakın çalıştığı için İsrail'e saldırdığını düşündüğünü söyledi.

ABD Başkanı savaşın ne kadar süreceğini bilmediğini, İsrail Başbakanı Netanyahu’ya bu süreçte can kayıplarının en aza indirilmesi çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Biden, "İlerleyen süreçte beklentim ve umudum Arap dünyasının geri kalanı ve bölgenin tüm taraflara bunun yavaşlatılması ve mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde sona erdirilmesi için baskı uygulaması" dedi.

Hamas, 24 rehineyi serbest bıraktı

İsrail ve Hamas arasında Katar’ın arabuluculuğunda varılan anlaşma kapsamında 13 İsrailli ile 10 Tayland vatandaşı ve 1 Filipinli serbest bırakıldı. İlk aşamada serbest bırakılan rehineler arasında ABD vatandaşı bulunmuyor. Ancak Amerikalı yetkililer önümüzdeki günlerde ikisi kadın biri çocuk olmak üzere 3 ABD vatandaşının serbest kalmasını bekliyor.

Dört gün boyunca yürürlükte olacak olan geçici ateşkes boyunca toplamda 50 rehinenin serbest kalması bekleniyor.

İsrail, Hamas’ın her gün en az 10 rehineyi serbest bırakması halinde geçici ateşkesin süresinin uzatılabileceğinin sinyalini vermişti. (Kısa Dalga)

Dünya