Mafya kavgasının nedeni olan İstanbul'un kayıt dışı bütçesi ne kadar?

Mafya kavgasının nedeni olan İstanbul'un kayıt dışı bütçesi ne kadar?
Gazeteci Tolga Şardan, "İstanbul'un kayıt dışı para bütçesinin yaklaşık 10 milyar dolar olduğu emniyet kaynaklarından edindiğim bilgi. Bu miktarın yaklaşık yüzde 40'ına eş değer olan 4 milyar dolar ise net kâr olarak kabaca hesaplanıyor" dedi.

Eeski TBMM Susurluk Komisyonu üyesi Fikri Sağlar, çete lideri Sedat Peker'in açıklamaları ve sonrasında ortaya çıkan tabloyla ilgili "AKP, İstanbul’u 25 yıl yönetti. İstanbul’da AKP’li örgütlenmelere paralar verildiği ve bu çarkın nasıl işlediğiyle ilgili bir bilgi yok. CHP’li İstanbul belediyesi onları kesti. İstanbul’da oluşan bu kayıt dışı paranın bölüşümü çok önemli. Doğru bölüşülemediği içindir ki bu çatışmalar ortaya çıktı diye düşünüyorum” demişti.

TIKLAYIN / Fikri Sağlar: "Suikastlar, trafik kazaları olabilir"

T24 yazarı Tolga Şardan ise "
Kavganın sebebi, İstanbul'un "gayrimeşru parası" olmasın sakın?" başlıklı yazısında İstanbul'un kayıt dışı finansmanına dair önemli bilgiler paylaştı. Şardan'ın yazısında ilgili bölüm şöyle:

"17-25 Aralık 2013'ten sonra başlayan FETÖ'nün devletten ve siyasetten tasfiyesinin üzerinden epeyce zaman geçmişti. 2015'in yaz aylarının başıydı. İstanbul'u iyi tanıyan ve işi gereği kentin yasa dışı finansıyla ilgili gelişmeleri izleyen üst düzey bir emniyet yetkilisiyle görüşürken konu kentin kayıt dışı finansına geldi. Kaynağım, o tarih itibarıyla bu miktarı yıllık 2.5 – 3 milyar dolar arasında olduğunu söyledi.

Peki neydi bu kayıt dışı paranın kaynağı? Fuhuş ve beyaz kadın ticareti, uyuşturucu ve akaryakıt kaçakçılığı, devlet ihalelerinden alınan komisyonlar ve belki de en önemlisi ülkeye yatırım amacıyla gelen yabancı şirketlerin yerli ortak ile yatırım sahasının tespiti için aracılara verdikleri kayıt dışı paralardı.

Özellikle 15 Temmuz'dan sonra FETÖ'ye ait el konulan şirketlerin satışı, FETÖ'yle teması bulunan önemli iş insanlarının adli ve idari soruşturmalardan kurtulabilmek için aracılara verdikleri yüklü miktardaki paralar.

Bu tabloyla 2020'ye geldiğimizde İstanbul'un kayıt dışı para bütçesinin yaklaşık 10 milyar dolar olduğu yine emniyet kaynaklarından edindiğim bilgi. Bu miktarın yaklaşık yüzde 40'ına eş değer olan 4 milyar dolar ise net kâr olarak kabaca hesaplanıyor.

Yıllık 10 milyar dolarlık kayıt dışı para fena bir miktar değil! Liraya çevirdiğimizde yaklaşık 84 milyar diyelim.

Ve işin ilginci bu paranın çok büyük bölümünü iktidarın sevgi zinciri içinde olan ve adı sanı pek bilinmeyen ama işleri yakından takip edenlerce iyi bilinen insanlarda.

E, bu durumda etraflarında yüzlerce adam besleyen, lüksün lüksü yaşam biçimleri olan, parayı su gibi akıtmaktan çekinmeyen, mafya bu paraya çökmesinde ne yapsın!"

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Gündem