'Hanım kızımız' ifadesi gündem oldu: Duyan da 'Sürtük' dedi zanneder

'Hanım kızımız' ifadesi gündem oldu: Duyan da 'Sürtük' dedi zanneder
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'la görüşmesindeki tercümanı için 'hanım kızımız' demesi polemik yarattı. AKP kanadı Merve Kavakçı'nın kızı olan tercümanın 'küçümsendiğini' savunurken, sosyal medya Erdoğan'ın Gezi eylemcileri için kullandığı 'sürtük' ifadesini hatırlattı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, önceki gün Twitter hesabından ABD'ye yapılan F-16 savaş uçağı görüşmelerine dair açıklamalarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çevirmeni için kullandığı 'hanım kızımız' ifadesi tartışma yarattı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kılıçdaroğlu'na "Rezilsin. Sen partindeki kadınlara böyle hitap edebiliyor musun?" derken, AKP Sözcüsü Ömer Çelik'ten CHP liderinin söz konusu tercümanı 'tehdit ettiği' iddiası geldi. Sosyal medya ise Erdoğan'ın Gezi Parkı eylemcileri için kullandığı 'sürtük' ifadesini hatırlattı.

KILIÇDAROĞLU NE DEDİ?

Tartışma, Kılıçdaroğlu'nun sosyal medya paylaşımlarıyla geldi. CHP lideri, ABD'de Türkiye'ye F-16 satışı için Yunanistan şartı getirilmesine dair eleştirilerini sıraladığı paylaşımlarında, Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'la görüşmesindeki tercümanından 'hanım kızımız' diye söz etti. Kılıçdaroğlu, seçimlerden sonra çevirmenden "Biden ile neler konuşulduğunu açıklamasını talep edeceklerini" söyledi.

CHP lideri, şu ifadeleri kullandı:

"Erdoğan ne zaman diplomatik görüşmelerde çevirmen olarak yanına o hanım kızımızı aldıysa, ya milyonlarca kaçak sığınmacı ülkemize girdi ya da bedeli milletimize çok yüksek olan sözleşmelere imza attırdılar. Hep söyledim yine söyleyeceğim, Batı Erdoğan hakkında çok şey biliyor."

Yeter ki Türkiye masaya yeniden otursun. Tek bir şartımız var. Bu sefer sadece çevirmen hanım kızımızı yanına alarak iş görmeye çalışma sakın, bırak bu işin ehli diplomatlar işlerini yapsınlar. F-35 ve S-400 konularında anlaşmadan da o masadan kimse kalkmasın.

'HANIM KIZIMIZDAN AÇIKLAMASINI TALEP EDECEĞİZ'

Batı Erdoğan hakkında çok şey biliyor. Batı çok şey bildiği ve elinde tuttuğu bu tarz liderlere bayılır ve destekler” derken Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın görüşmesi esnasında masada bulunan çevirmen hakkında da, “Biden ile neler konuşulduğunu seçimlerden sonra devletimize açıklamasını talep edeceğiz."

VARANK'A GÖRE 'KÜÇÜMSEME'

Bu açıklamalar, AKP kanadında tepki çekti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Türkçe ve İngilizce'yi ana dili gibi konuşan, profesyonel tercüme yapan bir kadına hanım kız diyerek küçümseyen Kılıçdaroğlu, REZİLSİN! Sen partindeki kadınlara böyle hitap edebiliyor musun?" ifadelerini kullandı.

ÇELİK: TEHDİT ETMESİNE İZİN VERMEYİZ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise Kılıçdaroğlu'nun paylaşımlarını eleştirdiği uzun tweet serisinde, "Ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun görevi başındaki genç bir devlet görevlisini tehdit ediyor olması da utanç vericidir. Kılıçdaroğlu'nun küçümsemeye çalıştığı arkadaşımız yetenekli, ehliyetli ve görevinin bilincindedir. Görevini yapan birinin tehdit edilmesine asla izin vermeyiz" dedi.

SOSYAL MEDYADAN 'SÜRTÜK' HATIRLATMASI

AKP'den gelen bu tepkiler, sosyal medyada Erdoğan’ın Gezi Parkı eylemcileri için kullandığı “çürük” ve “sürtük” ifadelerini yeniden gündeme getirdi. Öyle ki, 'sürtük' sözcüğü Twitter'da en çok konuşulan konular arasına girdi.

Birçok kişi "Duyan da sürtük dedi zanneder" gibi mesajlar paylaşırken, gazeteci Zafer Arapkirli “SÜRTÜK” MÜ DESEYDİ? “Çürük” mü deseydi? “Kadın mıdır? Kız mıdır? Bilmiyorum” mu deseydi? Sor Reis’ine. Uygun bir sıfat önersin de, sen de öyle konuş" dedi.

Paylaşılan mesajların bazıları şöyleydi:

Söz konusu görüşmede Erdoğan'ın tercümanlığını, dönemin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Kavakçı'nın kızı Fatma Gülham Abushanab üstlenmişti. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem