Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç: Borsa İstanbul'daki kayıp 870 milyar lira

Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç: Borsa İstanbul'daki kayıp 870 milyar lira
Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, Kahramanmaraş depreminin ardından Borsa İstanbul'un hemen kapatılmaması nedeniyle yarım trilyonluk kayıp oluştuğunu bildirdi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık iki depremin ardından binlerce insan hayatını kaybetmiş, on binlerce kişi yaralanmıştı. Depremde çok sayıda ev yıkılmıştı.

Depremin ardından depremzedelerin yatırımlarının da bulunduğu Borsa İstanbul 6 ve 7 Şubat'ta açık kalmış, 8 Şubat'tan itibaren işlemler 15 Şubat'a kadar durdurulmuştu.

Bu kararda geç kalınması nedeniyle insanların yatırımlarında da mağdur olduğu kaydedilmişti.

Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, bugünkü yazısında, Borsa İstanbul'daki ilk iki günlük kaybın 520 milyar lira olduğunu ifade etti.

Üçüncü günde 1 saatte 350 milyar lira daha kaybedildiğini aktaran Kısa Dalga yazarı, "Elinde hisse senedi bulunan 381 bini depremzede olmak üzere 4 milyon yatırımcı, Borsa İstanbul'daki 17 saatlik sarsıntıda 870 milyar lira kaybetti" ifadelerini kullandı.

1999'da ne olmuştu?

Türkiye'nin en büyük depremlerinden 1999 depreminde borsa açılmamış, 7 iş günü de kapalı tutulmuştu.

Çetingüleç, o dönem yatırımcının durumunu şu sözlerle anlattı: "Bu arada panik azalmış, yatırımcılar daha rasyonel hareket etme imkanına kavuşmuştu. İlk işlemler 26 Ağustos'ta başladı ve kredili hisselerle depreme yakalananlar satışa yöneldiği için ilk günü yüzde 10 kayıpla kapadı. Ancak 6 gün sonra endeks tüm kayıplarını giderdi. Ve o kötü yılı dolar cinsinden yüzde 200'ün üzerinde bir kazançla kapadı."

Kısa Dalga'ya konuşan dönemin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Osman Birsen, borsada işlemleri neden durdurduklarını şöyle anlattı: "Ekonomik açıdan büyük etkileri olabilecek bir depremdi. O sabah hızlı bir şekilde borsa yönetim kurulunu topladık, şirketler ve yatırımcılar açısından durum tespiti yaptık. Bazı konuların netleşmesini beklemenin işlemler açısından faydalı olacağını düşündüğümüz için kapatma kararı verdik. Eleştirenler de oldu ama bu kararın faydaları görüldü." (Kısa Dalga)

Ekonomi