Kolombiya tarihi seçim için sandık başında: Eski gerilla, ülkenin ilk solcu devlet başkanı olabilir

Kolombiya tarihi seçim için sandık başında: Eski gerilla, ülkenin ilk solcu devlet başkanı olabilir
Kolombiya bugün devlet başkanlığı seçimleri için sandık başında. İlk turu, eski bir gerilla olan Gustavo Petro'nun kazanması bekleniyor.

Orta Amerika ülkesi Kolombiya, tarihi bir devlet başkanlığı seçimi için sandık başına gidiyor. Seçimin ilk turunda hiçbir adayın yüzde 50 oy oranını geçmesi beklenmese de, ülkenin dümeni sola kırması ve eski bir gerilla olan Gustavo Petro'nun ilk turan birinci çıkacağı ve ikinci turda da ipi göğüslemesi öngörülüyor. Sonuçların bu şekilde çıkması halinde Kolombiya, ilk kez solcu bir devlet başkanına sahip olabilir.

Öte yandan, seçimlerdeki üç aday bölünmüş bir ülke tablosu çiziyor. Anketlerde yaklaşık yüzde 40 destek oranına sahip olduğu görülen Petro, M-19 örgütünün eski bir üyesi. Başkent Bogota'nın da eski belediye başkanı olan 62 yaşındaki Petro cömert sosyal programlar vaat ediyor; derin eşitsizlikle savaşma ve ücretsiz devlet üniversiteleri açma sözü veriyor.

Öne çıkan ikinci aday ise Medellin kentinin eski merkez sağcı belediye başkanı Federico Gutierrez. İlk turda yüzde 25 oranında desteğe sahip görünen Gutierrez, kampanyasında 'solcu bir ekonomik modele' karşı uyarıları öne çıkardı. Yılda yüzde 5 oranında ekonomik büyüme vaat etti; popülaritesi yerlerde sürünen mevcut Devlet Başkanı Ivan Duque'un ideolojik halefi olduğu suçlamalarına da 'daha verimli kamu harcamaları' vaadiyle yanıt vermeye çalıştı.

Üçüncü öne çıkan adat ise eski bir inşaatçı olan iş insanı Rodolfo Hernandez. Yüzde 20 destek oranına sahip görünen milyarder, bağımsız olarak yarışıyor. Scooter'a bindiği egzantrik sosyal medya videolarıyla dikkat çekerken, yolsuzluk karşıtı vaatlerde bulunuyor. 77 yaşındaki aday aynı zamanda, oğlunun adına lobicilik yaptığı bir şirketin ihale alması için müdahalede bulunmak suçlamasıyla soruşturma altında.

Kolombiya'da sandıklar TSİ 00.00'da kapanacak. İlk sonuçların dört saat içinde açıklanması bekleniyor. (Kısa Dalga)

Dünya