Kozanoğlu: Ayrıntılı inceleme manipülasyon yapanları ortaya çıkaracaktır'

Kozanoğlu: Ayrıntılı inceleme manipülasyon yapanları ortaya çıkaracaktır'
Borsa İstanbul’da olağan dışı yükselişin ardından bu hafta sert bir düşüş meydana geldi. Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Ayrıntılı inceleme manipülasyon yapanları ortaya çıkaracaktır" dedi.

Borsa İstanbul’da son zamanlardaki hızlı yükseliş ve düşüşler dikkat çekerden Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Burada başlıca üç sorumlu görünüyor: Birincisi, başta Hazine Bakanı Nebati olmak üzere adeta yatırım tavsiyesi veren ekonomi yönetimi sözcüleri" dedi.

Kozanoğlu, Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Ani yükselişin satışa döndüğü 12 Eylül’e kadar BİST 100 endeksi yüzde 41, bankacılık yüzde 124 arttı. Buna göre ana endeks yüzde 7.5, bankacılık yüzde 28 değer kaybetti. Böyle hareketlerde birileri vurgun vururken, küçük yatırımcı ağırlıklı birileri de büyük kayba uğrar.

Anlaşıldığı kadarıyla bazı manipülasyonlar sonucu önce spot sonra vadeli piyasalarda fiyatlar çok şişmiş ve spot-vadeli makası iyice açılmış. Bu, spotta alıp vadelide satarak piyasa faizinin üzerinde ciddi bir getiri olanağı doğurmuş. Buna heveslenen bazı spekülatörler de doğrudan vadelide satış yapmış, kısa pozisyon almışlar. Sonra sıra bunları boğmaya gelmiş (short squeeze). Fiyatlar daha da artınca teminat kapamak zorlaşmış kısa pozisyon alanlarda büyük zararlar ortaya çıkmış. Devamında da bazı oyuncular büyük zararlarla minderi terkedince, kâr realizasyonlarıyla kaçınılmaz düşüş başlamış.

Ayrıntılı inceleme manipülasyon yapanları ortaya çıkaracaktır. Ama burada başlıca üç sorumlu görünüyor: Birincisi, başta Hazine Bakanı Nebati olmak üzere adeta yatırım tavsiyesi veren ekonomi yönetimi sözcüleri. İkincisi, finansal mantık dışı gelişmelere göz yuman BİST, SPK, Takasbank yetkilileri. Üçüncüsü, piyasada olağan ağırlıklarının ötesinde özellikle kamu bankalarında yoğun işlem yapan bazı aracı kurumlar. En keskin yükselişin görüldüğü 9 Eylül haftasında yabancıların hisse satmış olması ise onların bu işte fazla vebali olmadığını düşündürtüyor."

Ekonomi