Küba Devlet Başkanı: Türkiye, dış borcumuzun yapılandırılmasına yardım edecek

Küba Devlet Başkanı: Türkiye, dış borcumuzun yapılandırılmasına yardım edecek
Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel, Çin, Rusya, Cezayir ve Türkiye’nin Küba’nın borcunun yeniden yapılanması için yardım etmeyi, yeni ticaret ve yatırım finansmanı sağlamayı ve enerji krizinin hafifletilmesi için katkı sunmayı kabul ettiğini açıkladı.

Küba tarihinde nadir bir şekilde geçen hafta yurt dışı gezisine çıkan Diaz-Canel, geçen hafta, içinde Türkiye’nin de olduğu bu dört ülkeye bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Diaz-Canel devlet medyasına yaptığı açıklamada borcun yeniden yapılandırılması için bu ülkelerin nasıl bir katkı sunacağına dair detay vermedi. Reuters’ın haberine göre Diaz-Canel, “Bu ülkelerle borcun yeniden yapılandırılmasında anlaştık, bu da bizim ödemelerimizi ilerletmemizi sağlayacak” dedi. BBC Türkçe'deki haberde koronavirüs pandemisinden beri toparlanamayan Küba, enerji kesintileri ve gıda, ilaç, yakıt yoksunluğu içinde olduğu vurgulandı. Küba’nın borcu yıllar içinde katlanmış durumda.

Küba’nın dış borcu bir devlet sırrı olarak tanımlandığı için açıklanmıyor, ancak pandemiden önce bu veri 19,6 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Küba’nın eski merkez bankası ekonomisti olan ve Panama’da yaşayan Pavel Vidal ise Küba’nın her şeyden ABD yaptırımlarını sorumlu tuttuğunu, başka ülkelerden gelecek yardımın ne kadar etkili olacağının bilinmediğini vurguladı.

Texas Üniversitesi’nden enerji uzmanı olan Jorge Pinon, Reuters’a yaptığı açıklamada, Küba’nın elektrik sisteminin eski ve bozuk olduğunu, bu yüzden kısa vadede elektrik kesintileri için bir çarenin bulunamayacağı görüşünde.

Dünya