Kulis: Erdoğan kongrede partiyi olağanüstü gelişmelere göre hazırlayacak. Hükümetin 2028’e kadar gidemeyeceğini söyleyenler var

Kulis: Erdoğan kongrede partiyi olağanüstü gelişmelere göre hazırlayacak. Hükümetin 2028’e kadar gidemeyeceğini söyleyenler var
31 Mart seçimlerinden sonra AKP içinde değişim çalışmaları başlatıldı. Gazeteci Babacan, AKP içinde "Hükümetin 2028’e kadar gidemeyeceği, bu nedenle ‘sonbahar kongresi ve oluşacak kadronun’ partinin geleceği için hayati önem taşıdığını söyleyenler var. AKP kulislerine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu kongrede partiyi her türlü olağanüstü gelişmeye göre hazırlayacak" dedi.

31 Mart seçimlerinde beklediği sonucu alamayan AKP, parti içinde “özeleştiri ve değişim” sürecini başlattı. AKP yöneticileri seçim yenilgisiyle ilgili raporlarını hazırlarken, partinin sonbaharda yapmayı planladığı kongrede bazı kritik isimlerin değişeceği öngörülüyor.

‘Hükümetin 2028’e kadar gidemeyeceğini söyleyenler var’

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, “AKP kongresi ve ince hesaplar… Hükümet dört yıl gider mi?” başlıklı yazısında “Partinin sonbaharda yapmayı planladığı kongre ve sonrasına ilişkin ilginç yorumlar yapılıyor. Hükümetin 2028’e kadar gidemeyeceği, bu nedenle ‘sonbahar kongresi ve oluşacak kadronun’ partinin geleceği için hayati önem taşıdığını söyleyenler var” ifadelerini kullandı.

“AKP’de üç yılda bir kongre yapıldığı hesaba katılırsa, 2028’de yapılacak genel seçimler öncesinde yani 2027’de yeni kongre ile yeni kadrolar belirlenebilir” diyen Babacan, erken seçim ihtimalini göz önüne alarak, “Peki hükümet, 2028 yılına kadar gitmezse, erken seçim dahil farklı hesaplar ortaya çıkarsa o zaman sonbahar kongresinde oluşacak kadrolar, partinin kaderini belirlemez mi?” sorusunu gündeme getirdi.

‘Erdoğan bu kongrede partiyi her türlü olağanüstü gelişmeye göre hazırlayacak’

Gazeteci Babacan, yazısını şöyle sürdürdü:

“AKP kulislerine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu kongrede partiyi her türlü olağanüstü gelişmeye göre hazırlayacak. Siyaset kulislerinde hükümetin önünde 4 yıllık seçimsiz sürecin olmadığı görüşü ağırlıklı. Dediğimiz gibi olağanüstü kongre ile önümüzdeki yıllarda adım atılmazsa, bu yılın sonbaharındaki AKP kongresi çok önemli olacak.

Parti kurmayları, ekonomide iyileşmenin çok yavaş hayata geçeceğini, rakamlara yansıyan değişmenin halkın hayatında hemen görülmeyeceğini dile getiriyorlar. Bu da hükümeti zora sokacak konulardan biri olarak anlatılıyor. Ayrıca partinin son dönem siyasetinin “genç seçmene, kızgın seçmene” hitap etmediği, bu kitleleri temsil eden “yeni aktörler ve özneler” olmadığı anlatılıyor.

Partinin değişimi şimdi gerçekleştirmemesi durumunda çok geç olacağı yorumları yapılıyor. Bazı AKP’liler tarafından, “Sağdan say üç dört kişi var, halk tarafından bilinen. Parti en son SETA kadrolarına kaldı. Eskiden AK Parti denilince, en az 20 siyasetçinin ismini sayardınız. Şimdi bakanlar bile tanınmıyor. Cumhurbaşkanının dışında marka ismimiz kalmadı” yorumları yapılıyor.” (Kısa Dalga)


Politika