Kulis: Seçim günü, başörtüsü referandumu da olabilir

Kulis: Seçim günü, başörtüsü referandumu da olabilir
CHP'nin "başörtüsü" teklifi üzerine AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önce anayasa değişikliği ve son olarak da "referandum" çağrısı yapmıştı. AKP'nin referandumu 2023'teki genel seçimlerle birlikte yapabileceği belirtiliyor.

Başörtüsü tartışmaları, siyasette yeni bir restleşmeye sahne oldu. CHP lideri Kılıçdaroğlu başörtüsü ve kıyafet sorununu siyasetin gündeminden çıkaracaklarını belirtmiş ve CHP de bu kanuda kanun teklifi vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yasa teklifine karşı anayasa değişikliği kartını açmış ve bazı maddelerde değişiklik için AKP kurmayları çalışmaya başlamıştı.

Erdoğan, cumartesi günü yaptığı açıklamada ise bir adım daha attı ve “Sıkıyorsa gel referanduma götürelim” dedi. Hem Kılıçdaroğlu hem İYİ Panti bu öneriyi reddetti ancak kulislerde önümüzdeki seçimlerde başörtüsü için bir de referandum zarfı olabileceği konuşuluyor. Bu konuyu gündeme getiren de Habertürk yazarı Kübra Par oldu. Kübra Par, "Cumhurbaşkanı’nın Anayasa değişiklik teklifinin en azından başörtüsü bölümünü referanduma götürebilme olasılığı çok ama çok yüksek" dedi. Kübra Par, AKP’nin yasama süreçlerinde oldukça etkin olan bir isimle konuştuğunu belirterek, bu kişinin “Referandum için ayrı bir tarihe gerek yok ki o da seçim günü yapılabilir" dediğini aktardı.

Par'ın yazısında ilgili bölüm şöyle:

"(....) Cumhurbaşkanı’nın Anayasa değişiklik teklifinin en azından başörtüsü bölümünü referanduma götürebilme olasılığı çok ama çok yüksek.

Peki referandum bedavaya mı yapılıyor? Bunca ekonomik sorun varken halihazırda sorun olmayan bir konuda ülke çapında bir referandum yapıp, hazineden ciddi bir bütçe ayırmak, kampanyalara para dökmek yazık günah değil mi?

Dün AK Parti’nin yasama süreçlerinde oldukça etkin önemli bir ismine “Referandum yapmak israf değil mi?” diye sordum.

“Haklısınız ama referandum için ayrı bir tarihe gerek yok ki o da seçim günü yapılabilir” dedi.

Seçime daha 7-8 ay olduğunu hatırlatınca “Önemli değil, takvimi ona göre ayarlanabilir” diye ekledi.

Yani AK Parti 2023’te sandıkta milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı pusulasının yanına bir de referandum pusulası koymayı istiyor.

Bunun Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine yaratacağı motivasyonu anlatmaya gerek yok sanırım."

Yazının tamamı

Gündem