Lavrov'dan Batı'ya 'nükleer savaş' uyarısı: NATO Rusya'yla vekalet savaşı yürütüyor, nükleer silah riski gerçek

Lavrov'dan Batı'ya 'nükleer savaş' uyarısı: NATO Rusya'yla vekalet savaşı yürütüyor, nükleer silah riski gerçek
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO'nun Ukrayna'ya silah göndererek Rusya'yla vekalet savaşı yürüttüğünü söyledi. "Savaş savaştır" diyen Lavrov, nükleer silahların kullanılması riskine karşı uyardı. Ukrayna ve İngiltere ise suçlamaları reddetti.

Ukrayna'daki savaş ikinci ayını doldururken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan Batı'ya uyarı geldi. Lavrov, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah göndermesinin 'aslında NATO'nun Rusya'yla savaş halinde olduğu' anlamına geldiğini ve ihtilafın nükleer seviyeye tırmanması riskinin 'gerçek ve ciddi' olduğunu söyledi. Lavrov, Rusya'nın nükleer tehdidin 'yapay olarak şişirilmesine' karşı olduğunu da vurguladı.

UKRAYNA: RUSYA DÜNYAYI KOTKUTMAYA ÇALIŞIYOR

Lavrov'un bu açıklamalarına, Batı'dan silah istemeyi sürdüren Ukrayna'dan jet yanıt geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rus mevkidaşının 'dünyayı Ukrayna'yı desteklemeye karşı korkutmaya çalıştığını' savundu. Kuleba Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Rusya'nın son umudunu da kaybettiğini' ve dünyayı korkutmaya çalıştığını öne sürerek, "3. Dünya Savaşı'na dair gerçek bir tehlikeden söz edilmesinin sebebi bu. Bu durum sadece, Moskova'nın Ukrayna'da yenilgi kokusu aldığı anlamına gelir" dedi.

İNGİLTERE: ASKERİ YARDIMI YAPAN NATO DEĞİL

Rus bakanın "NATO esasında Rusya'yla savaşıyor" sözlerine, Ukrayna'daki savaşta en şahin pozisyonlardan birini benimseyen İngiltere'den de yanıt geldi. İngiltere Savunma Bakanı James Heappey, Ukrayna'ya silah verenlerin NATO değil, 'bağışçı topluluk' olduğunu savundu. Sky News kanalına konuşan Heappey, "Bağış çabası evet, birçoğu NATO üyesi olan ülkeler tarafından biraraya getirildi ama başkaları da var. Askeri yardımı yapan NATO değil" dedi.

LAVROV NE DEDİ?

Rusya devlet televizyonunda konuşan Lavrov, Batı'nın Ukrayna'ya silah göndermesinin 'NATO ittifakının esasında Rusya'yla savaştığı anlamına geldiğini' söyledi. Lavrov, "Bu silahlar, özel operasyonun bağlamı çerçevesinde hareket eden Rusya ordusu için meşru hedeflerdir" dedi. Rus bakan, "NATO esasında, Rusya'yla vekaleten bir savaş içinde ve bu vekilini silahlandırıyor. Savaş, savaş demektir" diye konuştu.

'NÜKLEER SAVAŞ RİSKİ GERÇEK'

Lavrov, ihtilafta nükleer silah kullanılması ihtimalini de dışlamazken, Moskova'nın böyle bir riskin yapay olarak şişirilmesine karşı olduğunu vurguladı. “Bu bizim her şeyi temellendirdiğimiz ilkesel pozisyonumuz. Ona dayanarak hareket ediyoruz" diyen Lavrov, "Ve şimdi sizin de saygın siyaset bilimcilere atıfta bulunarak söylediğiniz gibi, riskler hatırı sayılır seviyede. Bu riskleri yapay olarak artırmayı istemem, ki birçokları bunu istiyor. Tehlike ciddi, gerçek ve biz bunu hafife almamalıyız” diye konuştu.

'ZELENSKİY İYİ BİR OYUNCU'

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin İstanbul'da Rusya'yla varılan anlaşmalardan geri adım attığını da söyleyen Lavrov, "Bu bir veya iki geri adımın, her şeyden önce Amerikalı ve İngiliz meslektaşlarımızın tavsiyesi üzerine atıldığını düşünüyorum. Belki Polonyalılar ve Baltık ülkeleri de rol oynadı" dedi. Lavrov, 'müzakere yapıyormuş gibi yapmakla' suçladığı Zelenskiy için 'iyi bir oyuncu' dedi. Rus bakan, "Eğer söylediklerini dikkatli bir şekilde izler ve dinlerseniz, bin tane çelişki göreceksiniz" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Dünya