Mahkemeden karar çıktı: SGK, 56 bin liralık kanser ilacını ödeyecek

Mahkemeden karar çıktı: SGK, 56 bin liralık kanser ilacını ödeyecek
Mahkeme, İzmir'de yumurtalık kanseri tedavisi gören kadının ilaç parasının, geri ödeme listesinde olmamasına karşın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenmesine karar verdi.

İzmir'de yaşayan ve 31 Mart'ta yumurtalık kanseri teşhisi konan 3 çocuk annesi D.C.'ye doktorları 'niraparib' etken maddeli ilacı kullanması gerektiğini söyledi.

Kadının uzun yıllar, kutusu 56 bin liraya satılan ilacı ayda yaklaşık 1,5 kutu kullanması gerektiği ifade edildi.

Yaşlı aylığıyla geçinen, ilacı satın alacak ekonomik gücü bulunmayan kadının avukatı Murat Turgut Minar, Sağlık Bakanlığı'nın 29 Kasım'da endikasyon dışı kullanım izni vererek ilacın tıbben kullanılmasının uygun olduğunu teyit ettiğini belirtti.

Minar, 6 Aralık'ta SGK'ya başvurarak ilacın bedelinin karşılanmasını istedi. Ancak, SGK'dan bir gün sonra gelen cevapta ilacın bedelsiz karşılanmayacağı belirtildi. Bunun üzerine Minar, 8 Aralık'ta İzmir 1'inci İş Mahkemesi'ne başvurarak, ihtiyati tedbir kararı alınması için dava açtı.

Avukat Minar mahkemeye verdiği dilekçede, müvekkilinin ekonomik durumunun söz konusu ilacı karşılamaya yetmeyeceğini, yaşlılık aylığı dışında hiçbir gelirinin bulunmadığını belirtti.

Tedavinin kesintiye uğramasının geri dönülmez biçimde büyük zararlar doğurabileceğine de dilekçesinde dikkati çeken Minar, "Müvekkilimin, henüz alamadığı önerilen ilacı ivedilikle kullanması gerekmektedir. İlacın kullanım süreci belirsiz olarak önerilmesi nedeniyle D.C.'nin bu külfete ne kadar katlanacağı belirsizdir. Tedavisinin aksaması nedeniyle çok geçmeden yaşamını yitirebileceği de nazara alınmalıdır" ifadesini kullandı.

Dava bitene kadar ödeyecek

Dosyayı inceleyen İzmir 1'inci İş Mahkemesi, 1 gün sonra ihtiyati tedbir kararı vererek dava süresince söz konusu ilacın SGK tarafından ödenmesine hükmetti.

Kararda, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 389'uncu maddesi hatırlatılıp, "Mevcut bir durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlanacağından ya da tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikmesi sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebileceği" dikkate alınarak ve dosyadaki mevcut deliller göz önünde bulundurmak sureti ile ihtiyati tedbir talebinin teminatsız olarak kabulü gerekmiştir" denildi. (DHA)

Sağlık