Özel'in erken seçim çıkışına Saray'dan yanıt: Uçum yazdı AA yayınladı

Özel'in erken seçim çıkışına Saray'dan yanıt: Uçum yazdı AA yayınladı
Özel'den gelen erken seçim açıklamalarına Saray'dan yanıt geldi. Uçum'un tartışmayla ilgili yazısını Anadolu Ajansı yayınladı.

Kısa Dalga- CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ekonomik tablonun vatandaş için giderek kötüye gitmesi ve maaşlara beklenen zamların yapılmaması üzerine erken seçim tartışmalarını başlattı. Özel, hafta sonu Gebze'de yapılan mitingde asgari ücrete zam yapılması çağrısında bulundu, zammın olmaması durumunda vatandaşın erken seçim isteyeceğini kaydetti.

Özel, bugün TÜİK'in enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından erken seçim açıklamasını yeniledi ve "Geçim olmazsa vatandaş seçim ister" dedi.

Muhalefete yanıt Saray'dan geldi: Uçum yazdı AA yayınladı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, son günlerde muhalefet ve kamuoyunun gündemine gelen erken seçim tartışmalarına yazılı olarak yanıt verdi.

Uçum, Anadolu Ajansı'nda (AA) Analiz başlığı altında yayımlanan yazısında 'Yerel seçimlerde halkın ekonomik şartlara yönelik bir mesaj verdiği genel kabul görüyor. Halkın beklentisi bir erken seçim değil ekonomik şartların düzeltilmesidir.' ifadelerine yer verdi.

Erken seçim tartışmaları yeniden gündemde

Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişle birlikte erken seçim tartışmalarının yeniden gündeme taşınmaya çalışıldığını belirtti. Uçum, 24 Haziran 2018 seçimlerini takiben yapılan 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri sonrasında da benzer tartışmaların yaşandığını hatırlattı.

'Erken seçim kararı alınması zor'

Uçum, yeni Anayasal Sistemde erken seçim kavramının olmadığını ve seçimlerin yenilenmesi kararının hem Cumhurbaşkanı hem de Meclis tarafından verilebileceğini belirtti. Ancak bu kararın alınmasının zor olduğunu vurguladı.

'Cumhurbaşkanı ve Meclis 5 yıllık süreyle seçiliyor'

Uçum yazısında ''Cumhurbaşkanı birinci döneminde seçimlerin yenilenmesi kararı verdiğinde kalan süresinden feragat eder ve yeniden aday olacaksa siyasi ve toplumsal riski göze alır. Meclis bu kararı verecekse 360 milletvekilinin (3/5 oranı) onayı gerekir, bu da olağanüstü şartlarda mümkün olabilir." dedi.

'Halkın beklentisi erken seçim değil'

Uçum'a göre erken seçim tartışmaları iki gerekçeye dayanıyor ve muhalefetin dayanakları yeterli değil.

Mehmet Uçum "Yerel seçim sonuçları ve küresel ekonomik krizin Türkiye’ye etkileri erken seçim için yeterli gerekçeler değildir. Yerel seçimlerde halkın ekonomik şartlara yönelik bir mesaj verdiği genel kabul görüyor. Halkın beklentisi bir erken seçim değil ekonomik şartların düzeltilmesidir." dedi.


'Aralarındaki keskin rekabeti önlemek için'

Uçum, muhalefet kanadının erken seçim tartışmalarının gerçekçi olmadığını ve Türkiye'nin siyasi ve ekonomik gündeminden uzaklaştırılmak istendiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

''Diğer önemli bir nokta, erken seçim tartışması, muhalefetin ülkenin iç ve dış konularında, sorunlarında alternatif politika ve program üretememe sorununu, kısırlığını ve içlerindeki keskin rekabeti örtmek için bir araç olarak da kullanılıyor.

Seçimlerin zamanından önce yapılması, diğer deyişle seçimlerin yenilenmesi koşulları öyle ortaya çıkar ki hiç kimse seçimler yenilenmeli mi tartışmasına girmez; tam tersine herkes açısından yenilenme ihtiyacı ve kararı meşru olarak kabul edilir.'' (Haber Merkezi)

Politika