Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara'dan yılın ikinci yarısı için tedirgin eden yorum

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara'dan yılın ikinci yarısı için tedirgin eden yorum
Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, ekonomideki gelişmelere için tedirgin eden bir tahminde bulundu. Kara "Temel soru bunun faturasının kime kesileceği. Hesabı yemeği yiyenler değil son dakikada masaya eklenenler ödeyecek gibi görünüyor" dedi.

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara ekonomideki gelişmelere ve kurdaki dalgalanmaya ilişkin, önümüzdeki ayları işaret eden bir yorumda bulundu.

Yılın ikinci yarısında muhtemelen düşük büyüme ve yüksek enflasyon yaşananacağını belirten Kara "Temel soru bunun faturasının kime kesileceği" diye sordu.

Kara şunları kaydetti:

"Yılın ikinci yarısında muhtemelen stagflasyon (düşük büyüme ve yüksek enflasyon) yaşanacak. Temel soru bunun faturasının kime kesileceği. Hesabı yemeği yiyenler değil son dakikada masaya eklenenler ödeyecek gibi görünüyor."

Kara ayrıca "Normalde bizde TL değer kaybettiğinde CDS (risk) artar. Fakat son dönemde tam tersi oluyor" dedi.

"Çünkü rasyonele dönüş umudu ödemeler dengesi riskini azaltıyor" diyen Kara "Sadece bu bile içinden çıktığımız dönemin ne kadar tuhaf olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

CDS'nin ne olduğuna ilişkin Kara şunları söyledi:

"Konunun uzmanı olmayanlar için: Yabancı para borcu ödeyememe riski arttıkça yukarda gördüğünüz CDS artar çünkü CDS borcu sigortalamanın fiyatını temsil eder. Dış borcu yüksek, kendi parasıyla borçlanamayan ülkelerde Merkez Bankası rezervi CDS'in en önemli belirleyicilerindendir."

fyflbucx0airkbk.png

(Kısa Dalga)

Ekonomi