MHP’li Feti Yıldız: AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusunun bir işlevi yok!

MHP’li Feti Yıldız: AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusunun bir işlevi yok!
“İki yargı kuruluşunun birbirlerine kızgın cümleler yazmaması gerektiğini” söyleyen MHP’li Feti Yıldız, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkındaki suç duyurusu konusunda ise “Hiçbir şey olmayacak ama konu köpürtülüyor. Yani bunun düğümü yok ki çözülsün” dedi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki tahliye kararına uymamasına destek veren MHP’li Feti Yıldız, ancak AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusunun bir işlevi olmadığını belirtti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM kararına uymamış, ayrıca ihlal kararı veren üyeler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Soruşturma açılabilmesi için 15 üyeli AYM'de 10 hakimin imzası olması lazım. 9 hakim zaten karar lehinde oy kullanmış. Haklarında soruşturma açılması için oy verecek halleri yok. Yani, hiçbir şey olmayacak ama konu köpürtülüyor” dedi.

AYM'nin dokunulmazlıkla ilgili maddeyi doğru yorumlamadığını savunan Yıldız, şöyle konuştu:

“Milletvekili, seçimden önce veya sonra bir suç sebebiyle, Meclis kararı olmadıkça tutuklanamaz, sorguya çekilemez ve yargılanmaz. Ancak, ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanmış olmak kaydıyla Anayasa'nın 14. maddesindeki durumlar (suçlar) bu hükmün dışındadır. Anayasası'nın 83/2. maddesinde işaret edilen ve 14/2. maddesinde gösterilen ‘yasama dokunulmazlığının istisnası' kapsamında kalan suçlar için dokunulmazlık bir muhakeme engeli oluşturmaz. Anayasa Mahkemesi süper temyiz mahkemesi değildir, görev tanımı çok açıktır.

“İki yargı kuruluşunun birbirlerine kızgın cümleler yazmaması gerekir. Yargıtay, Anayasa maddelerini görmezden gelenler için suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun bir işlevi var mı? Yok. Soruşturma açılabilmesi için 15 üyeli AYM'de 10 hakimin imzası olması lazım. 9 hakim zaten karar lehinde oy kullanmış. Haklarında soruşturma açılması için oy verecek halleri yok. Yani, hiçbir şey olmayacak ama konu köpürtülüyor. Yani bunun düğümü yok ki çözülsün.”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız, daha önce yaptığı açıklamada, “Anayasa Mahkemesi yargısal aktivizmde bulunamaz” diyerek, Yargıtay kararına destek vermişti. (Kısa Dalga)

Gündem