Morgan Stanley açıkladı: Depremin Türkiye’ye maliyeti ne olacak?

Morgan Stanley açıkladı: Depremin Türkiye’ye maliyeti ne olacak?
ABD merkezli Morgan Stanley, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye’ye olası makroekonomik maliyetine ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda, doğrudan konut hasarına ilişkin maliyetin 24 milyar dolar civarında olduğu ancak bu rakamın ilave birtakım maliyetler hesaba katıldığında 38 milyar dolara kadar çıkabileceğine dikkat çekildi. Morgan Stanley uzmanlar ayrıca Merkez Bankası’nın da faiz indirimine gitmesini beklediklerini açıkladı.

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin Türkiye’ye olası makroekonomik maliyetine ilişkin bir rapor hazırladı.

VOA Türkçe’nin aktardığına göre, Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk’un hazırladığı rapor, Türkiye’deki doğrudan konut hasarına ilişkin maliyetin 24 milyar dolar civarında olduğunu, fakat bu rakamın ilave birtakım maliyetler hesaba katıldığında 38 milyar doları bulabileceğini öngördü.

Buna göre, yeniden yapılanma ve afet yardımı maliyetlerinin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 3,6’sı kadar olması bekleniyor.

Depremin üretim kaybı ile bağlantılı dolaylı maliyetinin ise GSYİH’nin yüzde 0,5’i kadar olacağı öngörülüyor. Rapora göre, depremin ardından yeniden inşa sürecinin ithalat bileşeni sebebiyle mevcut cari açık 9 milyar dolar artabilir.

‘Merkez Bankası faiz düşürecek'

Uzmanlar ayrıca ‘yeniden inşa sürecinin finansmanı yönetilebilir görünse de para politikasında bir değişiklik olmadıkça enflasyon riskinin artacağı’ uyarısında da bulundu.

Enflasyonist risklerin artmasını öngören Morgan Stanley uzmanları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini 23 Şubat’ta yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yüzde 9’dan yüzde 8’e düşürmesini beklediklerini de ifade etti.

Raporda ayrıca 14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimlerin anayasaya göre en geç yapılabileceği tarihte, yani 18 Haziran’da yapılmasının beklendiği, bazı muhalefet liderlerinin de yaşanan afet sonrası seçim tarihi olarak 18 Haziran’ı işaret ettiği kaydedildi.

Raporda ana muhalefet ittifakının ortak adayını açıklayacağı tarihi de deprem sonrası yardım çalışmalarına odaklanılması sebebiyle ertelediği, tarihin henüz belirlenmediği hatırlatıldı. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem