Moskova imza törenine hazırlanırken Biden'dan açıklama: Asla, asla, asla tanımayacağız...

Moskova imza törenine hazırlanırken Biden'dan açıklama: Asla, asla, asla tanımayacağız...
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’da toprak ilhakı girişimini ABD’nin “asla, asla, asla” tanımayacağını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna'nın ayrılıkçı dört bölgesinde düzenlediği referandumun yankıları sürerken, Kremlin Sözcüsü Peskov, söz konusu bölgelerin Rusya’ya bağlanmasına ilişkin törenin bugün yapılacağını duyurdu.

Kremlin, Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin tartışmalı referandumlarda Rusya’ya katılmayı tercih ettiğini söylüyor. Ancak Ukrayna ve Batı oylamaları “düzmece” diye tanımladı. ABD de, ilhak nedeniyle Rusya’ya yeni ambargolar uygulanacağını açıkladı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre Biden, Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’ya ait dört bölgenin Rusya’ya katılışını ilan edeceği konuşmadan önce açıklama yaptı.

Biden “Bu konuda çok açık olmak istiyorum. ABD asla, asla, asla Rusya’nın Ukrayna’nın egemen toprakları üzerindeki iddialarını tanımayacak” dedi.

Rusya lideri Zaporijya ve Herson’u bağımsız bölgeler olarak tanıyan iki kararnameyi imzaladı ve böylece ilhak edilmelerinin önündeki yol açılmış oldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, herhangi bir ülkenin topraklarının güç kullanılarak ilhak edilmesinin BM Şartı’na ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Guterres bunun “çağdaş dünyada yeri bulunmayan tehlikeli bir gerilim” olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Putin ile yaptığı telefon konuşmasında daha olumlu gelişmelerin önünün açılabilmesi için gerilimi düşürmeye yönelik adımlara ihtiyaç olduğunu, Rusya’dan da Ukrayna’daki bazı bölgelerin Rusya’ya katılımı meselesi başta olmak üzere, bu süreci kolaylaştıracak adımlar atmasının beklendiğini söyledi.


Moskova’da ise Putin’in duyurusu için hazırlıklar devam ediyor. Kızıl Meydan’da dört bölgeyi Rusya’nın bir parçası ilan eden billboardlarla süslü bir konser sahnesi kuruldu.

Yaşananlar, Rusya’nın Kırım Körfezini 2014’te yine tartışmalı bir referandumun ardından ilhak ettiğinde olanların bir tekrarı.

Kırım’ın ilhakı da uluslararası toplumun büyük kesimi tarafından tanınmamıştı. Bu ilhak da tanınmayacak. Ancak Batı ne derse desin, Rusya’da parlamentonun her iki kanadı da haftaya ilhakı resmen tanıyacak.

Dünya