Muharrem İnce ve Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesine ilişkin iddia: ‘Kemal Bey bize yakışmaz dedi…’

Muharrem İnce ve Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesine ilişkin iddia: ‘Kemal Bey bize yakışmaz dedi…’
Türkiye, 14 Mayıs'taki seçimlere odaklanırken siyasetin beklediği görüşme dün gerçekleşti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile görüştü. Kamuoyunun beklentisi İnce'nin adaylıktan çekilip Kılıçdaroğlu'na destek verdiğini belirtmesiydi ama böyle bir açıklama gelmedi. Dünkü görüşmenin ayrıntılarında CHP'nin İnce ve Memleket Partisine açık kapı bıraktığı, 31 Mart ile 9 Nisan tarihlerinin kritik önemde olduğu aktarıldı.

Türkiye, adım adım seçimlere gidiyor. 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler siyasetin gündemini hareketlendirdi. Millet İttifakı'nın adayı olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'yi ziyaret edip etmeyeceği merak ediliyordu. Siyaset kulislerini hareketlendiren görüşme dün, gerçekleşti.

Görüşme sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "İşin özeti Halil İbrahim sofrasını genişletmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin sorunlarına ben ne kadar duyarlıysam, sayın İnce de o kadar duyarlı" dedi. "İlkeler etrafında bu memleketi ayağa kaldırabiliriz" diyen İnce ise 'Adaylıktan çekilecek misiniz?' sorusuna "Hayır öyle bir şey demedim. Biz döne döne Köroğlu gibi savaşıyoruz" yanıtını verdi.

Ciner Medya Grubu Ankara Temsilcisi Sibel Erdem, İnce ve Kılıçdaroğlu arasında gerçekleşen görüşmenin perde arkasını aktardı. Erdem, CHP'nin İnce ve Memleket Partisine açık kapı bıraktığını ve 31 Mart ile 9 Nisan tarihlerinin kritik önemde olduğunu aktardı.

Sibel Erdem görüşmeyle ilgili şunları aktardı:

"Kameralar karşısında yapılan açıklama içerdekine göre daha siyasiydi"

"Dün kritik bir görüşmeydi. Aslında belki de Cumhurbaşkanı aday sayısını belirleyecek bir görüşmeydi. En azından beklenti o yöndeydi ama görüşmenin içeriği kamuoyunun beklediği çerçevede gerçekleşmedi. Görüşme daha çok bir nezaket çerçevesinde gerçekleşti. Görüşme sonrasında İnce, yola devam mesajı verdi. Görüşmeye katılan kurmaylarla da konuştum görüşme sonrasında. Onlardan aldığım bilgi, izlenim ve kameralar karşısında yapılan açıklamaya baktığımda aslında kameralar karşısında yapılan görüşme, içerdeki görüşmeye göre daha siyasiydi.

Kılıçdaroğlu, deprem bölgesini ve Türkiye'nin sorunlarını konuştuklarını ifade etti. 'Halil İbrahim sofrasını büyütmeye ve birlikte olmaya çalışıyoruz' ifadesini kullandı. İnce ise 'İttifaklar ilke ittifakı olmalı, Atatürk'ü tartışmayız. Terör örgütlerine mesafeliyiz. İlkelerimizden taviz vermeyiz, Erdoğan gitmeli' ifadelerini kullandı. Bu cümlenin ardından İnce'ye 'Adaylıktan çekilecek misiniz?' sorusu da yönetildi. Bunun üzerine ise İnce 'Böyle bir şey demedim' karşılığını verdi. Yani Cumhurbaşkanı adaylığını sürdürdüğünü söyledi."

İnce'nin sözleri gündem oldu! '2018 yılına atıf yaptı' iddiası

En çok dikkat çekilen ve tartışılan konulardan biri de İnce'nin kameralar karşısında kullandığı ifadeler oldu. Hoşgeldiniz, Güle güle... Bu neden dikkat çekti? Bunun nedeni 2018 yılında İnce'nin CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildiği toplantıda Kılıçdaroğlu'nun İnce'yi kürsüye çağırırken 'Gel bakalım Muharrem' şeklinde bir ifade kullanmıştı. İnce'nin açıklaması Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerine gönderme olarak yorumlandı. İnce'nin dün televizyon programında yaptığı beyanlar var. İnce'ye bu soru yöneltildi ve İnce bu yorumlara katılmadığını söyledi. Hatta 'Bunu bilerek, düşünerek söylemedim. Art niyetle söylenmiş bir söz değil' dedi. Kendisinin bir rövanşist ve intikamcı bir yaklaşımının olmadığını söyledi. Burada beyan esastır demek lazım. Bunun altında gerçekten böyle bir hesap var mıydı, yok muydu? Sosyal medyada böyle yorumlandı ama İnce böyle bir karşılık verdi.

CHP'den İnce'ye ne bir teklif gitti, ne de Kılıçdaroğlu'nun 'Beni destekler misiniz?' gibi bir ifadesi oldu. Görüşmede İnce ve Memleket Partisi 'Sizinle yol yürümeye hazırız' mesajını da vermedi. Herkesin kendi yoluna devam edeceğinin sinyali verilmiş oldu.

CHP'den açık kapı

Peki, CHP'den neden bir teklif gitmedi? Dün bu soruyu CHP'li kurmaylara da ilettim. Konuştuğum CHP'li bir yönetici, 'İmza toplamış, aday olmuş birine sen çekil demek doğru olmazdı. Kemal Bey, ne kendisine ne de karşı tarafa yakıştırırdı' değerlendirmesini yaptı. Konuştuğum kaynak sonrasında 'Biz soframızı genişleterek yolumuzu yürümeye devam edeceğiz' dedi. Bir yandan da açık kapı bırakılmış gibi de görünüyor. Özetle CHP'de birleşmeyi ve birlikteliği seçmen sandıkta kendisi sağlayacak. Biz kendimize güveniyoruz ama bizimle yol yürümek isteyene kapımız açık mesajı veriyor CHP tarafı.

Yetkin de yazdı

Gazeteci Murat Yetkin de YetkinReport'taki yazısında, görüşmeden sonraki ilk yorumların "İnce adaylıktan çekilmediğine göre CHP de artık İnce defterini kapatabilir" olduğunu dile getirdi.

Yetkin şunları yazdı:

"Depremden konuşmuşlardı, İnce’nin Kılıçdaroğlu’ndan daha eski CHP üyesi olduğundan söz etmişlerdi, bir nezaket ziyaretiydi işte. Ne Kılıçdaroğlu’ndan İnce’nin talepleriyle karşılanacağı belli bir teklif gelmişti ne de İnce konuyu açıp eli boş desteğe mahkûm kalmak istemişti. Bu defter kapanmıştı; hatta kapanması iyi de olmuştu. CHP kaynaklarına göreyse henüz hiçbir defter kapanmamıştı." (Kısa Dalga)

Gündem