NASA duyurdu: Olimpik havuz büyüklüğündeki asteroit Dünya’ya çarpabilir

NASA duyurdu: Olimpik havuz büyüklüğündeki asteroit Dünya’ya çarpabilir
NASA, olimpik bir yüzme havuzu büyüklüğündeki '2023 DW’ isimli asteroidin Dünya'ya çarpabileceğini duyurdu. Asteroidin gezegenimizle çarpışma ihtimalinin yaklaşık 600’de 1 olduğu belirtildi.

NASA’ya bağlı ‘Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi’ yetkilileri, yeni keşfedilen bir asteroidin günümüzden yaklaşık 20 yıl sonra tehlikeli bir şekilde Dünya’ya yaklaşabileceğini ve bu uzay kayasının doğrudan Dünya'ya çarpışma ihtimalinin yaklaşık 600’de 1 olduğunu duyurdu.

NASA, “çok küçük bir çarpışma ihtimali” olduğunu ve asteroit üzerinde daha net gözlemler yapıldıkça bu tehdit düzeyinin düşmesinin beklendiğini açıkladı.

Gazete Duvar'da yer alan çeviri habere göre ilk kez 27 Şubat günü saptanan ve ‘2023 DW’ diye adlandırılan asteroidin yaklaşık 50 metre çapa, yani kabaca olimpik bir yüzme havuzunun uzunluğuna sahip olduğu tahmin ediliyor.

Asteroidin 14 Şubat 2046 günü Dünya’ya çok yakın bir geçiş yapması bekleniyor.

Avrupa Uzay Ajansı’na bağlı Dünya’ya Yakın Nesneler Koordinasyon Merkezi, her ne kadar bu olasılıklar günlük olarak yeniden hesaplansa da, 8 Mart itibariyle doğrudan bir çarpışma olasılığının 625’te 1 olduğunu belirtiyor.


Bu türden bir uzay kayasının vereceği doğrudan zarar, Dünya’ya günümüzden 66 milyon yıl önce düşen, yaklaşık 12 kilometre genişliğindeki dinozor katili asteroidin yol açtığına benzer bir felaket olmayacak.

2023 DW ile bir çarpışma yaşanması ihtimali son derece düşük olsa da, bilim insanları Dünya’yı buna benzeyen, potansiyel olarak tehlikeli asteroitler karşısında savunmak amacıyla süratle çalışarak yeni yöntemler geliştiriyorlar.

Dünya