Nebati'den dolarda 'optimal nokta' vurgusu

Nebati'den dolarda 'optimal nokta' vurgusu
İhracatçıların doların daha değerli hale getirilmesi yönündeki çağrıları devam ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den döviz mesajı geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dolar/TL kurunun gidişatına vurgu yapan açıklamalarda bulundu.

Kanal 7 canlı yayınında konuşan Nebati, 2021 yılında son 3 ayda bir kur atağı yaşandığını, 'sokaktaki vatandaştan köylüsüne, ev kadınından iş adamına politikacısına' herkesin baktığı yerin dolar olduğunu ifade etti.

Bakan, dolar kurundaki herhangi aşağı yukarı yönlü hareketin toplumda takip edildiğini anımsatarak "Bu takip o kadar hassas bir noktadadır ki dünya şartları içerisinde konjonktürü içerisinde meydana gelen bu oynamalar normal karşılanırken, Türkiye'den için bu şekilde bir oynama oluyor diye sorgulanıyor" dedi.

Nebati sözlerini şöyle sürdürdü: "Şöyle bir alışkanlık da oluşmuş... Sizin sorularınızdan da bunu anlıyorum. Tutmak için ne yapıyorsunuz? Şimdi 2017'den itibaren dolar karşısında Türk Lirası sürekli değer yitirmiş, yani reel değer açısından bakmak lazım. Türkiye, Türk Lirası'yla dolar arasındaki karşılaştırma yaptığınız zaman 2013'lerde Türk Lirası en değerli noktasına gelmiş; yani TÜFE endeksi üzerinden yüzde 110 oranının üzerine çıkmış bir güce erişmiş. Bu ne demektir? Türkçesi şudur: Türk Lirası ne kadar çok değerli olursa siz yurt dışına o kadar çok ithalatta bulunursunuz. Türkiye'de üretim yapmanıza ihtiyaç kalmaz, çünkü paranız çok değerli getirir satarsınız. Sanayi yavaşlatır durdurur ve zaman içerisinde işsizlik gibi bir sonucu ortaya çıkarır. Türk lirasını çok değersiz hale getirirseniz ise bunun tam tersi olur. Ama bunun bir optimal noktası olması lazım. 2021'in sonunda Türk lirasının değeri TÜFE bazında yüzde 47'lere kadar düşmüş yani çok değersiz hale gelmiş. Bu optimal nokta tüm bu dışsal ve içsel etkenlerin bir araya geldiği kur seviyesidir." (Kısa Dalga)

Gündem