Neçirvan Barzani'den arabuluculuk çağrısı: Erbil'de diyalog başlatalım

Neçirvan Barzani'den arabuluculuk çağrısı: Erbil'de diyalog başlatalım
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Şii lider Mukteda Sadr'ın siyasetten çekilme kararı alması sonrası ülkede patlak veren şiddet olaylarında arabuluculuk önerdi.

Irak'ta aylar süren siyasi belirsizliğe tepki olarak siyasetten çekilme kararı alan Şii lider Mukteda Sadr'ın destekçilerinin başlattığı protestolarda en az 12 kişi hayatını kaybederken, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'den arabuluculuk çağrısı geldi. Barzani, "Bütün Irak güçleri ve tarafları Erbil'e gelerek bu sorunu aşmak için ciddi bir diyalog başlatmaya çağırıyoruz” dedi.

Barzani, ülkedeki duruma mesajında siyasi partilere seslenerek, "Bağdat ve diğer kentlerdeki olayları yakından ve derin bir endişeyle izliyoruz. Tüm tarafları durumu gözden geçirmeye ve kontrolden çıkmasına izin vermemeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Protestoculara da seslenen Neçirvan Barzani, "Protesto anayasal bir haktır ancak devlet kurumlarına girmek hiçbir sorunu çözmez ve durumu daha da karmaşık hale getirir. Bu nedenle devlet kurumları korunmalı ve çalışmaları engellenmemelidir” dedi.

Rudaw'ın aktardığına göre, güvenlik güçlerinin tetikte olmasını ve duruma temkinli yaklaşmasını isteyen Barzani, güvenlik durumunun daha da kötüleşmesine ve Iraklıların mağduriyetine yol açmasına izin verilmemesi gerektiğine dikkati çekti.

Barzani, Irak'ın bu zor durumdan kurtulmak için akıl ve mantığın devreye girmesini, ulusal ve sorumlu bir diyaloğun başlatılmasını ve tüm tarafların işbirliğini gerektirdiğini kaydederek, “Kürdistan Bölgesi'nin her zaman Irak’ta tarafların uzlaşmasına yardımcı olacağını tekrarlıyoruz. Bu nedenle tüm Irak güçlerini ve taraflarını Erbil'e gelip durumu aşmak için ciddi bir diyalog başlatmaya çağırıyoruz” dedi.

Dünya